Προστασία προσωπικών δεδομένων- γενικός κανονισμός (εε) 2016/679 - Φωτοπούλου, Αναστασία (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην αναλυτική παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου της προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα. Η πληροφοριακή ιδιωτικότητα δεν είναι μια καινούργια έννοια, ωστόσο προστασία της κρίνεται πιο σημαντική σήμερα από ποτέ. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μεγάλων σκανδάλων παραβίασης των προσωπικών δεδομένων από μεγάλες και μικρές εταιρείες και καταπάτησης της ιδιωτικότητας. Προσωπικές πληροφορίες ευαίσθητες και μη, διαρρέουν στο διαδίκτυο παρά τη θέληση ή εν αγνοία των χρηστών. Για τον λόγο αυτό αναφέρονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν στην χρήση των διάφορων μορφών ηλεκτρονικής επικοινωνίας και στη συνέχεια αναλύεται το περιεχόμενο και η σημασία του νέου γενικού κανονισμού 2016/679. Ο κανονισμός GDPR έχει ενωσιακό χαρακτήρα καθώς αντικαθιστά τους νόμους που ίσχυαν σε κάθε κράτος μέλος και έχει άμεση εφαρμογή χωρίς να απαιτείται νομοθετική πράξη.