Αστικό πάρκο στον Πειραιά - Ξύστρα, Ανδρονίκη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική αναφέρεται στην περιοχή του Πειραιά και έχει σαν αντικείμενό της τον επανασχεδιασμό υπαίθριων χώρων με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου χώρων πρασίνου. Σε μια περιοχή, όπως ο Πειραιάς, όπου οι ελεύθεροι χώροι είτε εκλείπουν είτε αποτελούν κυρίως τμήματα ανενεργών βιομηχανικών μονάδων, μια τέτοια πρόθεση κρίνεται απαραίτητη. Στην περιοχή μελέτης μας συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος ανενεργών βιομηχανικών χώρων στον Πειραιά, κληρονομιά της αποβιομηχάνισης της δεκαετίας του 80΄. Οι χώροι αυτοί καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του αστικού ιστού, γεγονός που δικαιολογείται από τις προγενέστερες χρήσεις που φιλοξενούσαν. Εκεί λοιπόν, όπου μια κλωστοϋφαντουργεία συνορεύει με ένα μηχανοστάσιο, οι γραμμές του τρένου με ένα νηματουργείο, το παρόν συναντά τα απομεινάρια του παρελθόντος και η πόλη της ασυνέχειές της. Η συγκεκριμένη πρόταση επομένως έχει ως πρόθεση την αξιοποίηση αυτού του μεγάλου δυναμικού ελεύθερης επιφάνειας, το οποίο βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή και τη μετατροπή του σε δημόσιους χώρους πρασίνου. Αναφερόμαστε σε ένα δημόσιο αστικό πάρκο, το οποίο αρθρώνεται ανάμεσα σε αυτό το βιομηχανικό τοπίο, με το τελευταίο να αποτελεί παράλληλα και το ενοποιητικό στοιχείο του πάρκου.