Πηγαίνοντας στο μετρό - Γιαννέλος, Δημήτριος (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
H μελλοντική κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό στην Αθήνα αποτελεί την αφετηρία της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Η νέα αυτή υποδομή, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη. Γι’ αυτό, επιλέγεται η περίπτωση του νέου σταθμού ‘Ελικώνος’ στην Άνω Κυψέλη, ο οποίος καλείται να εξυπηρετήσει μια από τις πιο δύσβατες γειτονιές της Αθήνας, στην περιφέρεια δύο δήμων. Προτείνεται ένα σενάριο για καθολικά προσβάσιμες περιπατητικές διαδρομές στην ράχη μεταξύ των λόφων Ελικώνος και Τουρκοβουνίων. Οι διαδρομές αυτές συνδέουν τις δυσπρόσιτες γειτονιές με τον νέο σταθμό, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο γραμμικό χώρο αναφοράς. Έμφαση δίνεται στον δημόσιο χώρο που καλύπτει τον νέο σταθμό, ο οποίος σχεδιάζεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ως το νέο πολιτικό κέντρο της γειτονιάς ‘Ελικώνος’.