Ανάπτυξη μοντέλων ηθικής συμπεριφοράς τεχνητής νοημοσύνης με χρήση Deontic Logic - Ζαφειρακόπουλος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2018)
Αυτή η διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την ανάπτυξη μεθοδολογιών και τυποποίηση μοντέλων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση σωστής ηθικά συμπεριφοράς αυτόνομων μονάδων τεχνητής νοημοσύνης με αποδείξιμο τρόπο μέσω χρήσης προτάσεων δεοντικής λογικής. Στο πρώτο μέρος της διπλωματικής εργασίας θα γίνει μια συνοπτική παρουσίαση των βασικών αρχών της δεοντικής λογικής καθώς και στους στόχους που έχει ο χώρος της ηθικής των μηχανών . Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν μερικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής για την εξασφάλιση της επιθυμητής συμπεριφοράς και έπειτα θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα μοντέλα , με εστίαση στον ιατρικό χώρο και στο χώρο της αυτοκίνησης, τα οποία αξιοποιώντας τις προαναφερθείσες προσεγγίσεις προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με τρόπο μάλιστα που είναι αποδείξιμα συνεπής, σε επίπεδο λογικής τυποποίησης.