Διερεύνηση για τον υπολογισμό του κόστους των οδικών έργων - Στυλιανίδης, Αλέξανδρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Η δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού άξονα είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους ως έχουν. Προϋποθέτει χωματουργικές εργασίες ώστε να μην υπάρχουν απότομες κλίσεις και κλειστές στροφές. Οι εργασίες αυτές αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό του συνολικού κόστους κατασκευής του έργου, και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαίος ο υπολογισμός του και η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του. Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η ανάπτυξη λογισμικού σε περιβάλλον Η/Υ το οποίο θα είναι σε θέση να εξάγει αποτελέσματα αναφορικά με το κόστος των χωματουργικών εργασιών για οποιοδήποτε οδικό άξονα του ζητηθεί. Ταυτόχρονα με τον με τον υπολογισμό του κόστους, θα δημιουργεί το διάγραμμα και τον πίνακα κίνησης γαιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, είναι η εισαγωγή δεδομένων σχετικά με τη θέση των γραμμών διανομής και τις παραμέτρους της προμέτρησης. Από τα αποτελέσματα της αναζήτησης ερευνών σχετικών με το κόστος των χωματουργικών εργασιών και τη κίνηση των γαιών, παρατηρήθηκαν οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για τον υπολογισμό του κόστους αλλά και την ελαχιστοποίηση αυτού. Επίσης μελετήθηκαν και τα κυριότερα λογισμικά οδοποιΐας που χρησιμοποιούν οι Έλληνες μελετητές για την χάραξη των οδών. Στη συνέχεια, γίνεται υλοποίηση της μαθηματικής μεθόδου υπολογισμού του κόστους και περιγραφή της διαδικασίας αυτής, όπως αυτή χρησιμοποιήθηκε στη παρούσα διπλωματική εργασία. Ύστερα, γίνεται μια σύντομη παρουσίαση του λογισμικού οδοποιίας FM17, στο περιβάλλον του οποίου λειτουργεί το νέο πρόγραμμα. Της παρουσίασης αυτής, έπεται μία αναλυτική περιγραφή και επεξήγηση του αλγορίθμου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Αφού, έχουν συλλεχθεί στοιχεία για οδικό τμήμα στην Ελλάδα και έχει εκτελεστεί ο κώδικας για τις συγκεκριμένες οδούς, θα προκύψουν και θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα για τα συγκεκριμένα παραδείγματα. Συμπερασματικά, η παραπάνω διαδικασία μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο για τον ερευνητή, και να του δώσει ολοκληρωμένα στοιχεία σχετικά με το κόστος των χωματισμών. Η αυτοματοποίηση της μεθόδου αυτής μέσω του λογισμικού που δημιουργήθηκε, δίνει στο χρήστη δυνατότητες όπως η ταχύτητα και η ευελιξία, που κάθε πολιτικός μηχανικός θα επιθυμούσε. Είναι εύκολο στη χρήση του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πράγμα που το καθιστά ακόμα πιο προσιτό.