Σπλάντζια Χανίων : ανάδειξη μιας χρονικής τομής - Tζάβλα, Μαρία Δέσποινα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η Σπλάντζια είναι η μεγαλύτερη ιστορική πλατεία των Χανίων με μνημεία από κάθε ιστορική περίοδο του νησιού, - σημαντικότερα αυτών η καθολική μονή του Αγίου Νικολάου, ο ναός του Αγίου Ρόκκου και το ενετικό υδραγωγείο-. Ταυτόχρονα είναι η πλατεία της γειτονιάς του ανατολικού τμήματος της πόλης. Σήμερα, οι χώροι εστίασης κατακλύζουν το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ τα μνημεία –αν εξαιρέσεις την λειτουργία του ναού - δεν έχουν θέση στην καθημερινή ζωή της περιοχής. Μέσα από την ουσιαστική κατανόησης της δομής της πόλης όπως αυτή διαμορφώθηκε ανά τους αιώνας, στόχος είναι τόσο η ανάδειξη του συνόλου της πλατείας στην πόλη των Χανίων όσο και η ανάδειξη και η σύνδεση των μνημείων της . Βασικό εργαλείο του σχεδιασμού αποτέλεσε η τομή, η οποία βοηθάει στην ανασυγκρότηση της ιστορικής- χρονικής συνέχειας. Η βασική χειρονομία αφορά στην βύθιση μέρους της πλατείας και στη δημιουργία ενός νέου επιπέδου που συνδέει την σύγχρονη πόλη με το υδραγωγείο, το οποίο πλέον ανοίγεται στις δραστηριότητές της .Ακόμα για την σύνδεση επανασχεδιάζεται και η πολυκατοικία της δεκαετίας του ’60- που βρίσκεται ανάμεσα στον Άγιο Ρόκκο και στον Άγιο Νικόλαο- με ξενώνες εργαστήρια και χώρους μελέτης και έκθεσης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια ιστορική αφήγηση που ξεκινάει από την κεντρική οδό στην είσοδο της πλατείας και φτάνει ως πίσω στο αίθριο της μονής.