Urban micropolitics: τρεις παρεμβάσεις δημοσίου χώρου στο κέντρο της Αθήνας - Νάση, Μαρία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική αποτελεί μια απόπειρα διερεύνησης ενός μοντέλου παρέμβασης σε χώρους αστικών κενών και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Αφετηρία για αυτή την εργασία υπήρξε η επιθυμία μας να στοχαστούμε και να πειραματιστούμε γύρω από τη δυνατότητα εγγραφής των συλλογικών και προσωπικών μας βιωμάτων στην πόλη, και κυρίως των ατόμων και ομάδων των οποίων οι αφηγήσεις και εμπειρίες τοποθετούνται εκτός του δημόσιου λόγου. Στην πορεία της δουλειάς μας καταπιαστήκαμε με τις έννοιες της μνήμης, του αρχείου ( ζωντανού και ανοιχτού ), της συμμετοχικότητας, της επανάχρησης. Πρόθεσή μας ήταν αφ' ενός μια πρόταση χαρτογράφησης της πόλης, με χρήση ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών και βιωματικών εργαλείων, που θα μας βοηθούσε να ανακαλύψουμε/φωτίσουμε και να καταγράψουμε τοποθεσίες όπου φαίνεται να συμπυκνώνονται ενδιαφέροντα στοιχεία του αστικού μωσαϊκού (χρήστες - ομάδες, χρήσεις, υλικότητες, χωρικές σχέσεις), μέρη όπου φαίνεται σήμερα να επιτελούνται με περισσότερη ένταση και βάθος εκφάνσεις της σύγχρονης Αθηναϊκής πραγματικότητας. Αφετέρου, ο σχεδιασμός μιας μεθοδολογίας και ενός υλικού μοντέλου παρέμβασης, που να καθρεφτίζει πυκνώσεις των παροντικών διεργασιών που επιτελούνται στις περιοχές της μελέτης μας και που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν,να εμπλουτιστούν και να αναδιαμορφωθούν συλλογικά αφότου φύγουν από τα χέρια των σχεδιαστριών τους.