Συν-Κατοικώντας στα Εξάρχεια: 2+1 κοινωνικές δομές - Σκίτσα, Χριστίνα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα Διπλωματική εργασία είχε ως αφετηρία τη γειτονιά των Εξαρχείων. Μέσω της καθημερινής μας παρατήρησης της γειτονιάς και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί, τους χρήστες της και τις δραστηριότητές τους ακολουθούμαστε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια πολυμορφική γειτονιά που φιλοξενεί ποικίλες κοινωνικές ομάδες. Εμβαθύνοντας και αναλύοντας περαιτέρω αυτή την ποικιλομορφία, εντοπίσαμε σημαντικό αριθμό κοινωνικών χώρων που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά και που ως δομές, έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Αρκετές από αυτές τα τελευταία χρόνια προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην ευπαθή ομάδα των προσφύγων που καταφτάνουν στα Εξάρχεια. Ύστερα από την απαραίτητη μελέτη γύρω από το προσφυγικό ζήτημα και τα ποσοστά εισροής στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στα ασυνόδευτα ανήλικα και τα προβλήματα και τις δυσχερείς καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η πρόταση λοιπόν, αφορά στο σχεδιασμό ενός τόπου κατοίκησης για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και ένα κοινοτικό κέντρο για την ενίσχυση του θεσμού της γειτονιάς. Η κατοίκηση θα διαχωριστεί σε δύο κτήρια (6-12 ετών και έφηβοι) που όμως τοποθετούνται σε γειτονικά οικόπεδα επί της οδού Μαυρομιχάλη και στεγάζουν 20 παιδιά το καθένα αλλά και χώρους με εξειδικευμένες δραστηριότητες. Το κοινοτικό κέντρο, τοποθετείται στην οδό Α. Μεταξά και στόχο έχει την ενίσχυση του ευρύτερου δικτύου κοινωνικών χώρων που μας απασχόλησε εξ αρχής. Λειτουργώντας συνεργατικά με τους άλλους χώρους δύναται να φιλοξενήσει οργανωμένες συλλογικές δράσεις και δραστηριότητες των κατοίκων.