"Στα τραίνα" του Ευρίπου - Χαραλαμπάκη, Μαρία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η πόλη της Χαλκίδας είναι κτισμένη στην ευβοϊκή και τη βοιωτική ακτή του Ευρίπου, οι οποίες συνδέονται μέσω της παλαιάς γέφυρας. Η περιοχή μελέτης της παρούσας διπλωματικής εργασίας βρίσκεται στην βοιωτική ακτή, κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Η συνοικία της Κανήθου, που βρίσκεται πάνω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, είναι μία εντελώς αποκομμένη περιοχή από την ακτή και τη θάλασσα, λόγω της υψηλής φύτευσης και της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς. Η εικόνα που συναντά κανείς ερχόμενος με το τρένο στη Χαλκίδα, είναι ένα παραλιακό μέτωπο ανεκμετάλλευτο με εγκαταλελειμμένα κτίρια του ΟΣΕ, εστίες σκουπιδιών και άγρια βλάστηση. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται μία μελέτη ανάπλασης της περιοχής με σκοπό την εκτόνωση του οικισμού αλλά και του λόφου του Καράμπαμπα προς τη θάλασσα καθώς και την ανάδειξη και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων. Δημιουργείται μία παραλιακή διαδρομή κατά μήκος των γραμμών η οποία συνδέει τα δύο τμήματα που βρίσκονται τα υφιστάμενα κτίρια. Η διαδρομή αυτή εντάσσεται στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής, καθώς με την επανάχρηση των κτιρίων σε προαστιακό σταθμό, μουσείο πόλης και αγορά εξυπηρετούνται οι ανάγκες των κατοίκων αλλά και των ταξιδιωτών. Στην πρόταση συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφοριακή ρύθμιση, η δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης και η δημιουργία πεζογέφυρών για την πρόσβαση των χρηστών στον σταθμό και τη θάλασσα.