ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (MASTERPLAN) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Ο Πειραιάς αποτελεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Λειτουργεί σαν ένας αναπτυξιακός μοχλός για το διεθνές εμπόριο και την οικονομία και αποτελεί τη βασική πύλη εισαγωγών και εξαγωγών της Ελλάδας. Σήμερα, η ΟΛΠ Α.Ε. απασχολεί συνολικά περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους, ενώ παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερα από 24.000 πλοία ετησίως. H χωροταξική κατανομή των λιμενικών δραστηριοτήτων της ΟΛΠ Α.Ε. αναπτύσσεται σε 3 λιμενικές περιοχές, ως εξής:  Επιβατικός λιμένας.  Εμπορικός λιμένας.  Ναυπηγοεπισκευαστικός λιμένας. Το λιμάνι δραστηριοποιείται στους παρακάτω κλάδους :  Σταθμός εμπορευματοκιβωτίων – Εμπορικός Λιμένας  Διακίνηση οχημάτων – Εμπορικός Λιμένας  Διεθνές κέντρο κρουαζιέρας – Επιβατικός Λιμένας  Επιβατικό λιμάνι iv  Ναυπηγοεπισκεή Σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη ενός λιμένα αποτελεί η στρατηγική ανάπτυξης και το διοικητικό μοντέλο που εφαρμόζει. Παγκοσμίως παρατηρείται στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα, αναφορικά με τη διοίκηση και τη χρηματοδότηση λιμένων, δημιουργώντας νέα μοντέλα διακυβέρνησης. Με τον Ν. 2688/1999 δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) Α.Ε που αποτελεί μια ανώνυμη εταιρεία. Μέσω της πρώτης Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. το 2009 η οποία κυρώθηκε με τον Ν.3654/2008, έγινε παραχώρηση των χώρων και εγκαταστάσεων στην ΟΛΠ Α.Ε. για χρήση και εκμετάλλευση και μετατράπηκε ο λιμένας Πειραιά σε λιμάνι τύπου «Landlord». Το 2016 η ΟΛΠ Α.Ε. ιδιωτικοποιήθηκε και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (51% + 16%) μεταβιβάστηκε στην China COSCO Shipping Corporation Limited. Ακολούθησε η δεύτερη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ Α.Ε. το 2016 (Ν.4404/2016), με την οποία έγιναν τροποποιήσεις στο κείμενο της πρώτης Σύμβασης Παραχώρησης και προσδιορίστηκαν οι υποχρεωτικές επενδύσεις που θα υλοποιηθούν εντός της περιόδου παραχώρησης, η οποία λήγει τον Φεβρουάριο 2052. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η εμβάθυνση στην στρατηγική ανάπτυξης, και η ανάλυση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένα Πειραιάς (ΟΛΠ) Α.Ε. Η στρατηγική ανάπτυξης εστιάζει στους ακόλουθους πυλώνες, (i) ηγετική θέση της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, (ii) νότια πύλη για το Σινο-Ευρωπαϊκό εμπόριο, (iii) πύλη για την μεταφορά επιβατών σε όλη την Ελλάδα και κόμβος ναυπηγοεπισκευής στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την επίτευξη των προγραμματικών στόχων η ΟΛΠ Α.Ε. έχει προγραμματίσει την υλοποίηση νέων έργων υποδομής και αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Τα έργα και οι επενδύσεις περιλαμβάνονται στο νέο Master Plan της ΟΛΠ Α.Ε. για την 35-ετία, το οποίο θα ανανεώνεται ανά Επενδυτική Περίοδο, η οποία διαρκεί 5 έτη. Συμπερασματικά η αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο φαίνεται να συμβάλλει στην αποδοτικότητα και η στρατηγική ανάπτυξης του ΟΛΠ Α.Ε. εκτιμάται ότι είναι επιτυχημένη και εκπληρώνει του στόχους του.