ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΕ ΤΥΠΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ - Ευστάθιος, Παπαλιάκος (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Ο σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι να αποτυπώσει και να προτείνει λύσεις μεταφορικών συστημάτων σε ένα τυπικό λιμένα, από την σκοπιά της συγχρονικής τεχνολογικής εξέλιξης. Ο αυξανόμενος όγκος των εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών απαιτεί τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας τα οποία, ωστόσο, πρέπει να επιτρέπουν την απρόσκοπτη λειτουργία των λιμενικών δραστηριοτήτων και την εξυπηρέτηση πελατών και χρηστών. Στον κλάδο των μεταφορών πέρα από τον σχεδιασμό για την βέλτιστη περάτωσή τους, η έννοια της ασφάλειας παίζει ίσως τον κυριότερο ρόλο. Γι’ αυτόν το λόγο απαιτείται μαζί με την μελέτη των μεταφορικών συστημάτων, να υπάρχει και αντίστοιχη μελέτη για την ασφαλή μεταφορά των εμπορευμάτων, των υποδομών αλλά και των χρηστών. Στην μελέτη που ακολουθεί, εξετάζεται αρχικά το διεθνές περιβάλλον και οι σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στον κλάδο των θαλασσιών μεταφορών. Η συμβολή του κλάδου στην τραυματισμένη οικονομία της Ελλάδας, αποτέλεσε την έμπνευση του συγγραφέα ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα έρευνα. Στόχος είναι η ανάδειξη των ευκαιριών αλλά και των απειλών που καλείτε να αντιμετωπίσει ο κλάδος. Στην συνέχεια πραγματοποιείται μια ενδελεχής τόσο βιβλιογραφική επισκόπηση αλλά και έρευνα πεδίου σχετικά με τα υπάρχοντα μεταφορικά συστήματα και υποδομές που είναι παραδείγματα καλών διεθνών πρακτικών. Επιλέχθηκε να δοθεί έμφαση σε συστήματα τα οποία είναι νευραλγικά τόσο από οικονομικής άποψης αλλά και από πλευράς επιστημονικού ερευνητικού ενδιαφέροντος. Ακολουθεί μια ενδελεχής ανασκόπηση της υπάρχουσας εγχώριας νομοθεσίας, κοινοτικών οδηγιών και διεθνών κανονιστικών προτύπων που εφαρμόζονται στον τομέα της ασφάλειας των θαλλασίων μεταφορών, με την έμφαση να δίνεται περιισότερο στην ένοια “ security” . Σε αυτό το σημείο της εργασίας επιλέχθηκε η αναφορά στα πλαίσια συμμορφώση με τα πρότυπα ασφαλείας του κώδικα ISPS (International Ship and Port Facility Security Code) μέσω της αναφοράς και σε εγχώρια παραδείγματα. Τέλος, η μελέτη προχωρά και στην μελέτη περίπτωσης του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας. Σε έναν από τους αρχαιότερους λιμένες της μεσογείου, αφού παρουσιάζονται τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της παρούσας εργασίας, στην συνέχεια εξετάζεται η αποτελεσματικότητα των υποδομών και των υφιστάμενων μεταφορικών συστημάτων από την σκοπιά της βελτίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας και με στόχο των καθορισμό του περιγράμματος ασφαλείας τόσο των παραπάνω συστημάτων αλλά και των χρηστών. Έπειτα, προτείνονται δράσεις αναβάθμισης των υποδομών και των μεταφορικών συστημάτων για τις οποίες πραγματοποιήθηκε ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος με εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού (ανάλυση SWOT).