«Η οικονομική διερεύνηση της εφαρμογής του κώδικα ISPS στους τουριστικούς λιμένες- μαρίνες: Η Ελληνική περίπτωση». - ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία στόχο έχει να διερευνήσει την εφαρμογή του Κώδικα ISPS στους ελληνικούς τουριστικούς λιμένες- μαρίνες, αναλύοντας την επίδραση που ασκεί στην οικονομική διαχείριση αυτών. Τα λιμάνια αποτελούν έναν κρίσιμο κόμβο στο δίκτυο των εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών. Για να διασφαλιστούν οι θαλάσσιες μεταφορές στη διεθνή ναυτιλία, τα κράτη κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης του Κώδικα ISPS στα λιμάνια, που σκοπό έχει την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών. Το σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από ένα πλέγμα σύνθετων απειλών που επιδρούν σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας, εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η περίπτωση των τουριστικών λιμένων – μαρίνων, για τις οποίες βασικό ζητούμενο είναι, μεταξύ άλλων, η παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας για τους χρήστες. Στο εν λόγω πλαίσιο, η εφαρμογή του Κώδικα ISPS αποτελεί ένα ιδιαίτερο πεδίο δράσης για τους φορείς διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τουριστικών λιμένων- μαρινών, το οποίο είναι συνυφασμένο με την έννοια της ποιότητας. Έχοντας ως αφετηριακό σημείο την εφαρμογή του Κώδικα ISPS, στην εν λόγω διπλωματική εργασία, γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης της επίδρασης που ασκεί η παροχή ασφάλειας μέσω του ως άνω Κώδικα στην οικονομία μιας μαρίνας. Για το σκοπό αυτό παρουσιάζονται τρείς περιπτωσιολογικές μελέτες οι οποίες αφορούν σε τρείς ελληνικές μαρίνες που έχουν εφαρμόσει τον Κώδικα. Παράλληλα, εκπονήθηκε ποιοτική έρευνα μέσω ερωτηματολογίων που απευθύνθηκε στους τουριστικούς λιμένες- μαρίνες της ελληνικής επικράτειας. Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το επίπεδο ασφάλειας των ελληνικών τουριστικών λιμένων- μαρινών, αλλά και το κόστος εφαρμογής του κώδικα ISPS σε αυτές. Συγκεκριμένα οι ελληνικές μαρίνες θεωρούν την ασφάλεια στοιχείο ποιότητας, για αυτό το λόγο παρέχουν ποικίλες υπηρεσίες ασφάλειας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των μαρινών δεν εφαρμόζει τον εν λόγω Κώδικα λόγω του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η εγκατάσταση, η συντήρηση και η εφαρμογή του. Επίσης, παρατηρήθηκε πως η δυναμικότητα μιας μαρίνας δεν αποτελεί προσδιοριστικό παράγοντα τους ύψους της δαπάνης για την εγκατάσταση και εφαρμογή του Κώδικα ISPS. Συνεπώς, η υιοθέτηση του Κώδικα επαφίεται στην πολιτική της κάθε μαρίνας και στις οικονομικές της δυνατότητες. Τέλος, η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου εφαρμογής του Κώδικα ISPS και στη δημιουργία ενός φιλικού οικονομικού περιβάλλοντος που στόχο έχει την αύξηση των επενδύσεων στον νευραλγικό τομέα της ασφάλειας της μαρίνας. Αναλυτικότερα, προτείνουμε την προώθηση θεσμικών εργαλείων που θα στηρίξουν οικονομικά τις μαρίνες προκειμένου να εφαρμοστεί ο Κώδικας ISPS από περισσότερες μαρίνες. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να νομοθετηθούν φορολογικά κίνητρα, να εφαρμοστούν Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), να ενθαρρυνθεί η χρηματοδότηση μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων της ευρωπαϊκής ένωσης (Ε.Σ.Π.Α.) και να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης από την πολιτεία για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ασφάλειας για τον ISPS.