Φορείς Διαχείρισης Λιμένων Βορείου Αιγαίου - Σαραντινού, Αγγελική (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί το ανατολικό σύνορο της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα νησιά της έχουν στρατηγική γεωγραφική θέση. Τα νησιά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν προκλήσεις που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι λιμένες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν σημαντικό ρόλο αφού αποτελούν τις πύλες εισόδου των νησιών. Στην παρούσα Διπλωματική εργασία αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση των φορέων διαχείρισης λιμένων του βορείου αιγαίου και προτείνεται μια νέα δομή λιμενικής διακυβέρνησης. Αρχικά, εντοπίστηκαν οι φορείς διαχείρισης λιμένων που υπάρχουν στο βόρειο αιγαίο και οι εντοπίστηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις που είναι στην αρμοδιότητά τους. Προκειμένου να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να συγκεντρωθούν τα δεδομένα που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας, συντάχθηκε ερωτηματολόγιο και στάλθηκε στα λιμενικά ταμεία του βορείου αιγαίου. Τα στοιχεία που ζητήθηκαν αφορούσαν σε δεδομένα για την κίνηση των φορτίων που διακινούνται στους λιμένες, σε οικονομικά στοιχεία δηλαδή σε απολογισμό και προϋπολογισμό των λιμενικών ταμείων, σε στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο στελεχώνει τις υπηρεσίες καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λιμενικά ταμεία στη λειτουργία και στη διαχείρισή τους. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης δηλαδή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Π.Β.Α.) (διοικητική συγκρότηση, συνδεσιμότητα των νησιών), εντοπίστηκε το λιμενικό σύστημα και οι φορείς διαχείρισης που υφίστανται στα διοικητικά όρια της Π.Β.Α.. Ακολούθως παρουσιάζεται η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων σχετικά με την αναδιοργάνωση των φορέων διαχείρισης της χώρας και αξιολογείται η πρόταση στο κομμάτι που αφορά στους φορείς διαχείρισης του Βορείου Αιγαίου. Στην παρούσα διπλωματική εργασία προτείνεται μια νέα μορφή διακυβέρνησης των λιμένων του βορείου αιγαίου ώστε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των λιμένων να γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Ο νέος φορέας θα ανήκει στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της σύστασης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Θα έχει τη δυνατότητα να χαράζει στρατηγική για τους λιμένες που ανήκουν στα διοικητικά όρια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της περιφέρειας και θα αξιοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία.