Ασφάλεια και υγεία στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας, παραγωγής και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων - Μαύρου, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θαλάσσιων Κατασκευών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την εκτενή αναφορά όλων των πτυχών εκείνων που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την μελέτη των ατυχημάτων καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος κατά τις υπεράκτιες εργασίες της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας αποτελεί η συνολική περιγραφή και επεξήγηση όλων των κινδύνων, οι οποίοι παρουσιάζονται στις διάφορες εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Η εργασία περιλαμβάνει αναλυτική αναφορά σχετικά με την παγκόσμια παραγωγή υδρογονανθράκων, την ευρωπαϊκή παραγωγή όσο και την παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υπεράκτια παραγωγή υδρογονανθράκων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα σημαντικότερα είδη θαλάσσιων κατασκευών εξόρυξης υδρογονανθράκων καθώς και μερικά από τα μεγαλύτερα ατυχήματα στην ιστορία κατά την εκμετάλλευση θαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα, τα οποία αποτέλεσαν και αιτίες για περαιτέρω ανάπτυξη του κείμενου θεσμικού πλαισίου και ενίσχυσης των σχετικών Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών. Έπειτα, αναφέρονται και αναλύονται οι δυνητικοί κίνδυνοι οι οποίοι αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες. Για την εκπόνηση της συγκεκριμένης εργασία, μελετήθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν, τα θεσμικά πλαίσια (Διεθνή, Ευρωπαϊκά και Εθνικά) τα οποία αφορούν τις εργασίες γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε διάφορες πτυχές του Νόμου 4409/16 για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες, εστιάζοντας στον τρόπο δημιουργίας και αξιολόγησης των εκθέσεων μεγάλων κινδύνων (RoMH) και στη δημιουργία Εξωτερικού Σχεδίου ‘Εκτάκτου Ανάγκης σε περίπτωση μεγάλου ατυχήματος.