Τρισδιάστατη αριθμητική προσομοίωση της διάρρηξης ενεργών σεισμικών ρηγμάτων - Δάφνης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2018)
Η ραγδαία αύξηση των ενεργειακών αναγκών στη σημερινή κοινωνία καθιστά επιτακτική την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πολλαπλάσια ποσότητα σε σχέση με αυτή που πραγματοποιούταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε ταυτόχρονα η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας παγκοσμίως όχι μόνο χερσαίων, αλλά και υποθαλάσσιων αγωγών, που αποτελούν πλέον, ένα διαδεδομένο τρόπο μεταφοράς υγρών και αέριων καυσίμων. Τα συνθετικά στοιχεία αυτών των αγωγών πρέπει να είναι τέτοια ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και ασφαλή μεταφορά των ορυκτών καυσίμων, ενώ τα υλικά τους να συνθέτουν μία κατασκευή, η οποία θα χαρακτηρίζεται από αντοχή και αξιοπιστία. Βαθμιαία, αυξάνεται το ενδεχόμενο της χρήσης αγωγών εκτεταμένου μήκους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου που αποτελεί πόλος έλξης για την δημιουργία τέτοιου είδους τεχνικών έργων, λόγω του ότι συνορεύει με τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Εύλογα επομένως, αναμένεται η κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών στο άμεσο μέλλον, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου, όπου το δίκτυο των υποθαλάσσιων αγωγών είναι μικρό σε σχέση με την Βόρεια Θάλασσα, όπου εκεί παρατηρείται ένα αρκετά πυκνό δίκτυο. Επειδή οι υποθαλάσσιοι αγωγοί διανύουν εκτενή τμήματα ανά περιοχές, είναι πολύ πιθανόν να έρθουν αντιμέτωποι με διάφορους γεωκινδύνους, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο Θάλασσα, η οποία χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι γεωκίνδυνοι ενδέχεται να απειλήσουν την ακεραιότητα του αγωγού, γεγονός που καθιστά τη μελέτη των μηχανικών απαραίτητη. Βασικό αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της επιρροής των σεισμικών ρηγμάτων σε αγωγούς εκτεταμένου μήκους, είτε αυτοί βρίσκονται στο χερσαίο έδαφος, είτε στο πυθμένα της θάλασσας. Μετά από μία βιβλιογραφική αναφορά σχετικά με τους γεωκινδύνους και τις μορφές που μπορούν να λάβουν, πραγματοποιείται μία εκτενή αναφορά στα ενεργά σεισμικά ρήγματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων ABAQUS, ώστε να προσομοιωθούν σε τρείς διαστάσεις οι διαρρήξεις ρηγμάτων όλων των τύπων, δηλαδή του κανονικού, του ανάστροφου και της οριζόντιας ολίσθησης. Πάνω από τα ρήγματα θεωρείται ότι υπάρχει εδαφική ή ιζηματογενής στρώση για την οποία υπολογίζονται οι συνεπακόλουθες μόνιμες παραμορφώσεις αυτής. Κατά την διάρκεια της μελέτης εξετάζονται διάφοροι παράμετροι που επηρεάζουν το πρόβλημα, όπως ο τύπος και το μήκος του ρήγματος, το πάχος στρώσης του εδαφικού υλικού καθώς και τα χαρακτηριστικά του υλικού. Τέλος, καταβάλλεται προσπάθεια αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της μελέτης προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος και να προταθούν επιγραμματικά διάφορα μέτρα αντιμετώπισής του, καθώς επίσης και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.