Αριθμητική προσομοίωση ευστάθειας πρανών υπό στατικές και σεισμικές συνθήκες και της συνεπακόλουθης καταπόνησης διερχόμενων αγωγών - Θεοδωράκη, Μαρία-Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2018)
Το ζήτημα της ευστάθειας πρανών αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόκληση για τις γεωτεχνικές κατασκευές στη σύγχρονη εποχή, τόσο στην περίπτωση που το πρανές επηρεάζεται από στατικές συνθήκες, όσο και στην περίπτωση που το πρανές επηρεάζεται από σεισμικές διεγέρσεις. Η φύση του εκάστοτε προβλήματος διαφοροποιείται ανάλογα με τα φυσικά ή τεχνητά χαρακτηριστικά του πρανούς, την περιοχή που βρίσκεται καθώς και τα φυσικά γεγονότα που μπορούν να επηρεάσουν την ευστάθεια του. Για κάθε κατασκευή η οποία θεμελιώνεται σε ένα πρανές ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο τη συμπεριφορά της κατασκευής είναι η αλληλεπίδραση εδάφους - κατασκευής. Στη συγκεκριμένη διπλωματική πραγματοποιήθηκε θεωρητική καθώς και αναλυτική προσέγγιση της ευστάθειας ενός κεκλιμένου πρανούς με συγκεκριμένες παραμέτρους και ιδιότητες υπό στατικές και σεισμικές συνθήκες, με σκοπό τον προσδιορισμό της αλληλεπίδρασης του εδάφους με αγωγό ίδιας γεωμετρίας με το πρανές. Στη συνέχεια, το αναλυτικό μέρος προσδιορίστηκε μέσω της εκτέλεσης παραμετρικών αναλύσεων σε προσομοιώματα πρανών με διαφορετικές παραμέτρους και ιδιότητες για ποικιλομορφία αποτελεσμάτων σε συνθήκες στατικότητας και σε συνθήκες σεισμικής διέγερσης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων επεξεργάστηκαν με σκοπό τον προσδιορισμό της αλληλεπίδρασης εδάφους - αγωγού. Η αλληλεπίδραση αυτή προσομοιώθηκε με εδαφικά ελατήρια σε κάθε κόμβο του προσομοιώματος του αγωγού και τελικά προσδιορίστηκε η συμπεριφορά του, υπό τις εκάστοτε συνθήκες που επηρεάστηκε το κεκλιμένο πρανές. Το λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων που χρησιμοποιήθηκε για να πραγματοποιηθούν οι προσομοιώσεις ευστάθειας κεκλιμένου πρανούς και η αλληλεπίδραση εδάφους-αγωγού είναι το ABAQUS. Μέσω αυτού προσδιορίστηκαν οι μετατοπίσεις της επιφάνειας του εκάστοτε πρανούς, και αντίστοιχα η μετατόπιση, η αξονική τάση και η παραμόρφωση που δέχεται ο αγωγός στον άξονα Χ. Τέλος, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της επίδρασης της μετατόπισης του κεκλιμένου πρανούς στον αγωγό και να προταθούν επεκτάσεις της διπλωματικής εργασίας.