Αγωγοί φυσικού αερίου σε διασταύρωση με ενεργά σεισμικά ρήγματα: ο ρόλος των εδαφικών ελατηρίων - Ιωάννου, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης, 2018)
Η σημερινή πραγματικότητα θέτει διαρκώς καινούργια δεδομένα στην αξιοποίηση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Θεωρείται επιτακτική ανάγκη η εξόρυξη και μεταφορά αυτών μέσω χερσαίων και υποθαλάσσιων αγωγών, για την κάλυψη των ανθρώπινων και κοινωνικών αναγκών. Ωστόσο, η έκθεση των εν λόγο αγωγών σε γεωλογικούς κινδύνους (γεωκινδύνους), ενισχύει την ανάγκη για διαρκή παρακολούθηση, ώστε να αποφευχθούν βλάβες ή καταστροφές. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, εξετάζεται η σπουδαιότητα των εδαφικών ελατηρίων (αξονικά, πλευρικά, κατακόρυφα), στην αποφυγή καταπόνησης ενός θαμμένου αγωγού από σεισμικό ρήγμα. Για τις ανάγκες της εργασίας, μελετήθηκαν οι επικρατέστεροι βασικοί κανονισμοί εδαφικών ελατηρίων και πραγματοποιήθηκε παραμετρική ανάλυση, μεταβάλλοντας τόσο τις τιμές των εδαφικών ελατηρίων σύμφωνα με τους κανονισμούς, όσο και γεωμετρικών χαρακτηριστικών του αγωγού, όπως το πάχος τοιχώματος, και η εξωτερική ακτίνα. Για την ολοκλήρωση των αναλύσεων χρησιμοποιήθηκε λογισμικό πεπερασμένων στοιχείων ABAQUS, ώστε να ληφθούν οι τιμές αξονικής τάσης και παραμόρφωσης του αγωγού στο σημείο διασταύρωσης με το ρήγμα και να συνταχθούν οι γραφικές παραστάσεις αυτών. Τέλος, αξιολογούνται τα αποτελέσματα της μελέτης και παρουσιάζονται συμπεράσματα προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος και να προταθούν επιγραμματικά διάφορα μέτρα αντιμετώπισής του, καθώς επίσης και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.