Απομάκρυνση φαινολικών ενώσεων από απόβλητα ΙΙ-φασικού ελαιοτριβείου - Δαβίδης, Ιωσήφ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Οργανικής Χημικής Τεχνολογίας, 2018)
Η βιομηχανία του ελαιόλαδου αποτελεί από τα αρχαία ακόμα χρόνια μια σημαντική βιομηχανία για τις χώρες της Μεσογείου. Η ελαιοπαραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη ειδικότερα με την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδας, η οποία σήμερα αποτελεί την τέταρτη μεγα λύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, μ ετά από Ισπανία, Τυνησία και Ιταλία. Κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του ελαιόκαρπού για την παραγωγή ελαιόλαδου παράγονται μεγάλες ποσότητες παρα προϊόντων, τα οποία είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Ιδιαίτερα στις Μεσογειακές χώρες το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο δεδομένου ότι παράγονται μεγάλα ποσά αποβλήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα κάθε χρόνο. Οι περιβ αλλοντικές επιπτώσεις από τα απόβλητα τ ων ελαιοτριβείων οφείλονται κυρίως στην χημική τους σύσταση και στο υψηλό οργανικό τους φορτίο. Τα απόβλητα αυτά είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες αποτελούν φυσικά αντιοξειδωτικά και παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες στην ανθρώπινη υγε ία. Ειδ ικότερα, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εφαρμογή μίας νέας μεθόδου εξαγωγής των φαινολικών ενώσεων από απόβλητο 2 - φασικού ελαιοτριβείου η οποία περιλαμβάνει την οξίνιση και υδροθερμική εκχύλιση του αποβλήτου και πειραματικά επιτυγχάνεται ποσοστό εξαγ ωγής 90,8%. Επίσης γίνεται εφαρμογή παραγοντικού μοντέλου των τεσσάρων παραμέτρων (ποσότητα θειικού οξέος, αραίωση αποβλήτου, χρόνος εκχύλισης και θερμοκρασία) και εξετάζεται η προσαρμογή του στα πειραματικά δεδομένα. Επιπλέον πραγματοποιείται μελέτη της κ ινητικής της παραπάνω διεργασ ίας, καθώς και ποιοτική και ποσοτική ανάλυση του συμπυκνώματος των φαινολικών ενώσεων που προκύπτει. Τέλος , ένα ακόμα αντικ είμενο της εργασίας αποτελεί η παρουσίαση μίας ολοκληρωμένης και πρόσφατη ς βιβλιογραφική ς ανασκόπησης σχετικά μ ε άλλες μελέτες που έχουν πραγμα ποιη θεί πάνω στο ίδιο αντικείμενο ώστε να υπάρξει άμεση αξ ιολόγηση των αποτελεσμάτων