Συγκριτική μελέτη αποθήκευσης παραγωγής Υποκατάστατου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) - Τσιμέκη, Βασιλική (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή Ανάλυσης Κύκλου Ζωής στην παραγωγή Υποκατάστατου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) (Substitute Natural Gas – SNG) για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα της Ελλάδας. Αποσκοπεί στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ως προς τις εκπομπές CO2) της συνολικής διεργασίας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ΥΦΑ, που περιλαμβάνει τα στάδια της ηλεκτρόλυσης, του διαχωρισμού CO2 από μια τυπική ροή καυσαερίων και της μεθανοποίησης). Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, έχουν τεράστιες δυνατότητες να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον ηλεκτρικό τομέα, παρόλα αυτά είναι δύσκολη η διαχείριση της παραγόμενης αυτής ενέργειας σύμφωνα με το απαιτούμενο φορτίο ενώ η αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων της καθίσταται δύσκολη και αντιοικονομική. Η παραγωγή υποκατάστατου φυσικού αερίου συγκεντρώνει έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς παρέχει την δυνατότητα παραγωγής υποκατάστατου καυσίμου ικανού να αντικαταστήσει την υφιστάμενη αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες παραγωγής, το οποίο χρησιμοποιείται για θέρμανση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για μεταφορές κ.α. Ενδεχόμενη διείσδυση αυτής της τεχνολογίας προωθεί την ενεργειακή και οικονομική ανεξαρτητοποίηση, ενώ παρέχει και δυνατότητα αποθήκευσης της απορριπτόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επιπρόσθετο αναμενόμενο αποτέλεσμα της παραγωγής ΥΦΑ θα ήταν η μείωση των απαιτούμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών για ενέργεια από τις χώρες εξόρυξής του, καλύπτοντας ένα ικανό ποσό ενέργειας το εγχώρια παραγόμενο υποκατάστατο φυσικό αέριο. Αρχικά περιγράφονται οι βασικές αρχές λειτουργίας της παραγωγής υποκατάστατου φυσικού αερίου που είναι η μεθανοποίηση, η ηλεκτρόλυση και η δέσμευση και ο διαχωρισμός εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια και στη συνέχεια διατυπώνεται η μεθοδολογία της Ανάλυσης Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ).