Μελέτη της φωτοκαταλυτικής αποδόμησης οργανικών ρύπων παρουσία υπερήχων. - Νταβέλλας, Ρολάντ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2018)
Τα αζωχρώματα είναι η μεγαλύτερη κατηγορία οργανικών χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία .Κάθε χρόνο ποσότητες χρωμάτων διαφεύγουν στο περιβάλλον είτε από τις μονάδες παραγωγής είτε από τις μονάδες εφαρμογής των χρωμάτων αυτών ,προκαλώντας ποικίλα προβλήματα .Τα αζωχρώματα φτιάχνονται πολύ ανθεκτικά για να ανταπεξέλθουν σε υψηλές απαιτήσεις .Οι οργανικοί αυτοί ρύποι είναι αναγκαίο να επεξεργαστούν πριν την τελική τους διάθεση στο περιβάλλον .Διάφορες μέθοδοι εξεργασίας έχουν αναπτυχθεί για να αποδομήσουν και να αποχρωματίσουν τα χρώματα αυτά . Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η φωτοκαταλυτική δράση του ημιαγωγού TiO2 (P-25)σε τρία αζωχρώματα από τη βιομηχανία υφάσματος και τρία από τη βιομηχανία δέρματος .Ο ημιαγωγός ενεργοποιήθηκε με χρήση UV ακτινοβολίας .Μελετήθηκε η δράση υπερήχων συχνότητας 20kHz και 860kHz στα χρώματα αυτά .Επίσης μελετήθηκε η συνέργια των δυο αυτών μεθόδων .Σε όλα τα πειράματα η θερμοκρασία παρέμενε σταθερή στους 250C Τα χρώματα Dermacid red, Dermacid black RVE και REL Yellow αποχρωματίστηκαν περισσότερο σε συνθήκες UV & US 20 kHz – 40%.Το BWS Red σε συνθήκες UV & US 860 kHz – 50 %.Το GTL Brown US 860 kHz – 85 % .Το χρώμα Dermacid brown LPH δεν επηρεάστηκε καθόλου με όποιες συνθήκες δοκιμάσαμε