Από τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα στα Open Mall. Η περίπτωση της Κηφισιάς - Καρβελάς, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μια προσπάθεια άμεσης συσχέτισης της πολεοδομικής αναβάθμισης μιας περιοχής μτην ταυτόχρονη εμπορική ανάκαμψη της, μέσα από σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία, όπως αυτό των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου. Η εργασία μπορεί να χωριστεί σε 2 μεγάλες ενότητες. Στην 1η ενότητα γίνεται μία απόπειρα πλήρους καταγραφής και ανάλυσης του θεωρητικού υποβάθρου όλων των εννοιών, όπως τα Kέντρα Eμπορίου, τα Kλειστά Eμπορικά Kέντρα, τα Open Mall, κτλ, απαραίτητα για την τεκμηρίωση του όλου εγχειρήματος.Κρίθηκε αναγκαία, αρχικώς, η θεωρητική κατάρτιση του εγχειρήματος, φυσικά εναρμονισμένη στις σύγχρονες ανάγκες. Στην 2η ενότητα, την πιο πρακτική, αφού οριστεί η περιοχή μελέτης, ερευνάται η υπάρχουσα κατάσταση της σε πολεοδομικό, εμπορικό, κυκλοφοριακό και δημογραφικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν τα προβλήματα και οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η περιοχή και ο γενικότερος άξονας πάνω στον οποίο πρέπει να προσανατολιστούν οι προτάσεις. Εν κατακλείδι, γίνεται η καταγραφή όλων των τελικών προτάσεων που έχουν σκοπό την επίτευξη του αρχικού στόχου, δηλαδή της ταυτόχρονης εμπορικής και πολεοδομικής αναβάθμισης του πολεοδομικού κέντρου του δήμου Κηφισιάς, μέσα από το εργαλείο του Open Mall.