Παθητική βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίων με χρήση του υποδείγματος Black-Litterman - Μυλωνά, Κυριακή-Σταματία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Η τεχνολογική επανάσταση που γνώρισε ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα την παγκοσμιοποίηση των χρηματιστηριακών αγορών, τις ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις καθώς και την ανάγκη για βέλτιστες και αποδοτικές λύσεις κερδοφορίας. Όσο οι χρηματιστηριακές αγορές γίνονταν προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εκμεταλλεύονταν την ευκαιρία αυτή για την επίτευξη κέρδους. Οι επενδυτές αυτοί, μη έχοντας χρηματοοικονομικές γνώσεις, αντιμετώπισαν δυσκολίες στην διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους , ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν διατεθειμένοι να ανεχθούν ούτε τον υψηλό κίνδυνο που ενέχει μια ενεργητική στρατηγική διαχείρισης αλλά ούτε και το κόστος ανάθεσης του χαρτοφυλακίου τους σε έμπειρους επαγγελματίες. Συνεπώς, οι παραπάνω αιτίες οδήγησαν στην ανάπτυξη παθητικών στρατηγικών διαχείρισης χαρτοφυλακίων, έννοια η οποία μελετάται από την παρούσα διπλωματική εργασία. Ωστόσο είναι φανερό ότι η αντιμετώπιση των παραπάνω μειονεκτημάτων απαιτεί την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων καθώς και της επιστήμης της Πληροφορικής. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην δημιουργία και ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα βασίζεται στο μοντέλο παθητικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου το οποίο διατύπωσαν οι Black-Litterman ώστε να υποστηρίξει τον επενδυτή στην λήψη των αποφάσεων. Παράλληλα, επιχειρείται μία αναβάθμιση του μοντέλου των Black-Litterman μέσω της συγκριτικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων με τέσσερις μεθόδους υπολογισμού της μεταβλητότητας. Ο έλεγχος του μοντέλου πραγματοποιήθηκε κάνοντας χρήση των ιστορικών δεδομένων των δεικτών CAC 40, DAX 30, Dow Jones Industrial Average και Euro stoxx 50. Τέλος, στα πλαίσια της διπλωματικής εξετάζεται η καταλληλότητα κάθε μοντέλου και προκύπτει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.