Εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων αλυσίδας εφοδιασμού με ΥΦΑ. Μελέτη περίπτωσης σε νησιά για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - Κωνσταντινίδης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η διαμόρφωση εργαλείου προσομοίωσης λειτουργίας εφοδιαστικών αλυσίδων θαλάσσιας μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Η παρούσα μελέτη εκπονήθηκε λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για χρησιμότητα αλυσίδων εφοδιασμού με ΥΦΑ μικρής και μεσαίας κλίμακας. Ειδικότερα, έναυσμα αποτέλεσε το ενδιαφέρον για μελλοντική δημιουργία αλυσίδας ΥΦΑ για την κάλυψη αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορα νησιά τα οποία μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν καύσιμο πετρέλαιο. Στο πλαίσιο της εργασίας περιλαμβάνονται γενικές πληροφορίες οι οποίες στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή κατανόηση της σημασίας δημιουργίας τέτοιων έργων υποδομής. Παράλληλα παρουσιάζονται μελέτες οι οποίες έχουν ασχοληθεί με τη μεταφορά ΥΦΑ, τα πειραματικά αποτελέσματα των οποίων αναλύονται. Το επίκεντρο της εργασίας είναι η θαλάσσια μεταφορά ΥΦΑ μεταξύ ενός τερματικού φόρτωσης και ενός συνόλου τερματικών λήψης. Το υπό-μελέτη μοντέλο υλοποιήθηκε σε κώδικα MATLAB Mathworks και βασικός του σκοπός είναι η προσομοίωση της αλυσίδας. Σε αυτό εισάγονται δεδομένα για την προβλεπόμενη ζήτηση ΥΦΑ, τεχνικά στοιχεία για τα τερματικά εισαγωγής και το πλοίο μεταφοράς ΥΦΑ. Στη συνέχεια εκπονήθηκε μελέτη περίπτωσης για τον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Σκοπός του υπολογιστικού πειράματος είναι να δώσει στον αναγνώστη μια πλήρη και ικανοποιητική εικόνα για τον τρόπο, και τις απαιτήσεις, λειτουργίας της αλυσίδας σε περίπτωση που εφαρμοστεί με βάση αυτή τη μεθοδολογία.