Διερεύνηση ακρίβειας υπολογιστικών μοντέλων οχημάτων - Ντίνεφ, Αθανασία-Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Οχημάτων, 2018)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η σύγκριση των τεσσάρων πιο διαδεδομένων μαθηματικών μοντέλων οχημάτων ως προς την ακρίβειά τους. Τα μοντέλα που συγκρίνονται είναι ένα μοντέλο τετάρτου οχήματος (quarter car model), δυο μοντέλα ημίσεως οχήματος (half car model), όπου το πρώτο περιλαμβάνει τον εμπρόσθιο και οπίσθιο τροχό, ενώ το δεύτερο τους τροχούς του ίδιου άξονα, και τέλος ένα μοντέλο ολόκληρου οχήματος (full car model). Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, υλοποιήθηκαν προσομοιώσεις για διαφορετικά συστήματα αναρτήσεων, παθητικών με και χωρίς τη χρήση αντιστρεπτικής ράβδου καθώς και ημι-ενεργητικών. Ως διεγέρσεις χρησιμοποιήθηκαν ένα εγκάρσιο εμπόδιο (τετραγωνικό σαμαράκι) και ένα τυχαίο προφίλ δρόμου, το οποίο υλοποιήθηκε με βάση την οδηγία ISO 8608. Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων αυτών συγκρίθηκαν ως προς τις αποκρίσεις των μοντέλων στο πεδίο του χρόνου, αλλά και της συχνότητας, ενώ ακόμη συγκρίθηκαν δείκτες σχετιζόμενοι με την μεταβατική τους απόκριση, την άνεση των επιβατών, το σύστημα της ανάρτησης και τέλος το κράτημα και τον χειρισμό του οχήματος.