Σχεδιασμός τεγίδων λεπτότοιχων διατομών C ψυχρής έλασης, με ακραίες ενισχύσεις - Ράπτης, Γλαύκος Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την μελέτη τεγίδων από λεπτότοιχες διατομές ψυχρής διαμόρφωσης, διατομής “C” με ακραίες ενισχύσεις. Πιο συγκεκριμένα αναπτύσσεται ένα υπολογιστικό φύλλο MS Excel Office για τον υπολογισμό της επάρκειας ή όχι ενός αμφιέριστου συστήματος που καταπονείται από κατανεμημένο φορτίο βαρύτητας ή αναρρόφησης ανέμου. Ο τρόπος υπολογισμού των αντοχών και των τελικών ενεργών γεωμετρικών στοιχείων της διατομής βασίζεται στα πρότυπα του Ευρωκώδικα 3 «Σχεδιασμός κατασκευών από χάλυβα» μέρος 1-1 «Γενικοί κανόνες και κανόνες για κτίρια», 1-3 «Γενικοί κανόνες- Συμπληρωματικοί κανόνες για μέλη και φύλλα ψυχρής έλασης» & 1-5 «Δομικά στοιχεία από επίπεδα ελάσματα». Στο πρώτο μέρος γίνεται μια γενική παρουσίαση των στοιχείων ψυχρής έλασης , σχετικά με τα χαρακτηριστικά τους, τις μεθόδους παραγωγής , τα συνήθη προβλήματα ευστάθειας που παρουσιάζουν και τις εφαρμογές τους στην κατασκευή. Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά του υλικού και των διατομών ψυχρής έλασης. Ακολουθεί το τρίτο μέρος όπου παρουσιάζονται οι μορφές λυγισμού των λεπτότοιχων στοιχείων, εστιάζοντας στις τοπικές αστάθειες που εμφανίζονται στα καμπτόμενα μέλη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 3 ΕΝ 1993-1-3, καθώς και τα μεγέθη που δημιουργούνται λόγω της σύνδεσης της τεγίδας με την επικάλυψη, και επιδρούν στους τελικούς ελέγχους. Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζεται ένα αριθμητικό παράδειγμα, το οποίο δείχνει ολόκληρη την διαδικασία επίλυσης, με βάση την θεωρία που παρουσιάστηκε στα προηγούμενα κεφάλαια. Στο πέμπτο μέρος το ίδιο αριθμητικό παράδειγμα παρουσιάζεται, μέσα από φωτογραφίες, με το υπολογιστικό φύλλο MS Excel Office που αναπτύχθηκε και εξηγείται αναλυτικά τρόπος λειτουργίας του, μαζί με κάποια συμπεράσματα.