Συζευγμένες ταλαντώσεις και μεταφορά ενέργειας - Θεοφιλάτος, Άγγελος-Αθανάσιος (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Οι συζευγμένες ταλαντώσεις αποτελούν τον κατεξοχήν μηχανισμό απορρόφησης ενέργειας και κραδασμών, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά της απόσβεσης, για την ασφαλέστερη και αποδοτικότερη λειτουργία κατασκευών. Η ευελιξία των χαρακτηριστικών τους, συνεπώς και των λειτουργιών τους, συντελούν στην ολοένα και μεγαλύτερη χρήση τους. Στην εργασία αυτή, μελετάμε τα χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών, τα χαρακτηριστικά των ταλαντώσεων που εκτελούνται, καθώς και τους παράγοντες που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι να σχηματιστεί μία πιο σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα, που θα κάνει φανερό το πώς επηρεάζει η κάθε παράμετρος το αποτέλεσμα και τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται η ενέργεια. Με τη βοήθεια του Matlab καταφέραμε να αναλύσουμε το πρόβλημα και να παρατηρήσουμε το πως εξελίσσονται οι ταλαντώσεις και ποια η σχέση τους με τις παραμέτρους. Ταυτόχρονα, μπορέσαμε να δούμε τις περιπτώσεις όπου η ενέργεια απορροφάται και εγκλωβίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή περιπτώσεις που συμβαίνει το αντίστροφο. Οι παρατηρήσεις περιλαμβάνουν δοκιμές των βασικών παραμέτρων, δοκιμές διαφορετικών φασμάτων συχνοτήτων, όπως και χρήση απόσβεσης και μη γραμμικών συστημάτων.