Παραλληλοποίηση Επιλύτη του Πρωτεύοντος και Συζυγούς Προβλήματος Ατριβούς Ροής Συμπιεστού Ρευστού στη Βελτιστοποίηση Μορφής - Βαρβασούδης, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Στη μεταπτυχιακή αυτή εργασία τροποποιείται το ήδη υπάρχον λογισμικό της Μονάδας Πα- ράλληλης Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής & Βελτιστοποίησης (ΜΠΥΡ&Β/ΕΜΠ), για βελ- τιστοποίησης μορφής σε μεμονωμένη αεροτομή, με σκοπό να εκμεταλλεύεται πολυεπεξεργα- στικά συστήματα. Στο εν λόγω λογισμικό επιλύεται το πρωτεύον και το συζυγές πρόβλημα για ατριβή ροή συμπιεστού ρευστού, μόνιμη στο χρόνο. Για την παραμετροποίηση της μορφής της αεροτομής χρησιμοποιούνται καμπύλες B´ezier και στόχος της βελτιστοποίησης είναι η μεγιστοποίηση της δύναμης άνωσης. Οι εξισώσεις Euler διακριτοποιούνται σε οριόδετο μη-δομημένο πλέγμα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των πεπερασμένων όγκων. Στην παραλληλοποίηση του λογισμικού, το συνολικό χω- ρίο διασπάται σε υποχωρία αλληλοκαλυπτόμενων ζωνών και σε κάθε νέα μορφή της αεροτομής που προκύπτει κατά τη βελτιστοποίηση, προσαρμόζεται εκ νέου το ίδιο πλέγμα αποφεύγοντας την επαναδημιουργία του. Τα ανωτέρω προγραμματίστηκαν με τη χρήση του πρωτόκολλου MPI, βάση του οποίου α- ναλύονται οι απαιτούμενες δομές επικοινωνίας της πολυεπεξεργασίας. Οι τροποποιήσεις που εφαρμόστηκαν στο αναπτυχθέν λογισμικό πιστοποιήθηκαν με σειρά δοκιμών επίλυσης του πρωτεύοντος και του συζυγούς προβλήματος για ατριβείς ροές συμπιεστού ρευστού, μόνιμες στο χρόνο, σε βελτιστοποίηση μορφής μεμονωμένης αεροτομής. Ακολουθούν κάποιες επι- πρόσθετες περιπτώσεις βελτιστοποίησης μορφής μεμονωμένων αεροτομών, όπου αναλύεται η επιτάχυνση του λογισμικού λόγω παράλληλης εκτέλεσης του.