Προσδιορισμός Διαστασιακών Αποκλίσεων, Ενθέτων και Ρωγμής σε Χυτοπρεσσαριστό Τεμάχιο με τη βοήθεια Μηχανικής Όρασης - Μάνου, Ευγενία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία ανήκει στον τομέα του ποιοτικού ελέγχου κατά τη διαδικασία αυτοματοποίησης της παραγωγής. Στα πλαίσιά της, χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές Μηχανικής Μάθησης και Επεξεργασίας εικόνας. Σε συνεργασία με την εταιρεία Vioral λήφθηκαν συγκεκριμένου τύπου χυτά δοκίμια από κράμα αλουμινίου, τα οποία κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της. Αυτού του τύπου τα δοκίμια έπρεπε να ελεγχθούν ως προς την ύπαρξη συγκεκριμένων διαστασιακών αποκλίσεων, την ύπαρξη κάποιων ενθέτων και την ποικίλων διαστάσεων και μορφής ρωγμών σε συγκεκριμένη περιοχή. Για τους ελέγχους που αφορούν τις διαστασιακές αποκλίσεις και την ύπαρξη των ενθέτων παραλήφθηκαν φωτογραφίες από την εταιρεία Vioral. Η εταιρεία διαθέτει το δικό της σύστημα ποιοτικού ελέγχου, το οποίο είναι ικανό να εντοπίζει όσα τεμάχια δεν πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες αφορούν του ελέγχους που αναφέρθηκαν πιο πάνω στη τρέχουσα παράγραφο. Κατά την επίλυση αυτών των ελέγχων χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, αφού έγινε η εισαγωγή των εικόνων, στο λογισμικό Matlab, το οποίο διαθέτει το κατάλληλο toolbox. Για την επίλυση του ελέγχου της ύπαρξης των ρωγμών, αναπτύχθηκε ένα σύστημα ποιοτικού ελέγχου. Το σύστημα απαρτίζεται από τη βάση στήριξης των τεμαχίων, ένα σύστημα φωτισμού, μια κάμερα και τον κατάλληλο κώδικα. Τόσο η βάσης στήριξης, αλλά και το σύστημα του φωτισμού κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο του Τομέα Τεχνολογίας των Κατεργασιών. Τέλος, ο κώδικας που αναπτύχθηκε βασίζεται στην εκπαίδευση Νευρωνικού Δικτύου Αναγνώρισης Μοτίβων.