Διερεύνηση λειτουργίας και βελτιστοποίηση κυκλώματος θραύσης μεταλλεύματος ΛΑΡΚΟ - Παπακωνσταντίνου, Ρεβέκκα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Εμπλουτισμού των Μεταλλευμάτων, 2018)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας ασχολήθηκα με την μηχανική προπαρασκευή (Θραύση-Ταξινόμηση) του μεταλλεύματος της ΛΑΡΚΟ, που είναι το στάδιο προετοιμασίας του υλικού πριν την εισαγωγή του στις περιστροφικές καμίνους. Συγκεκριμένα, δείγμα λατερίτη 25kg, που στάλθηκε από τον Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας εξετάστηκε στο Εργαστήριο Εμπλουτισμού Μεταλλευμάτων. Σε αυτό διενεργήθηκε πρωτογενής θραύση σε θραυστήρα σιαγόνων και στη συνέχεια το προϊόν υποβλήθηκε σε μηχανική κοσκίνιση (ταξινόμηση του προϊόντος σε κόσκινα μικρότερα από 20mm) και προσδιορίστηκε το ποσοστό υγρασίας του. Από το διάγραμμα κοκκομετρικής ανάλυσης Gates-Gaudin-Schuhmann διαπιστώνεται ότι το μετάλλευμα είναι εύθρυπτο αλλά, λόγω του σημαντικού ποσοστού υγρασίας που περιέχει, χρειάζεται προσοχή κατά την προετοιμασία για να αποκτήσει κατάλληλη κοκκομετρία για την τροφοδοσία στις περιστροφικές καμίνους. Από την άλλη στο «τριβείο» του Αγ. Ιωάννη το μέγιστο μέγεθος του λατερίτη που εισάγεται στο σιλό του τριβείου είναι περίπου 30cm. Χρησιμοποιώντας διαγράμματα και πίνακες της Metso Minerals για θραυστήρες σιαγόνων και κωνικούς, καθώς έχοντας γνωστά δεδομένα του λατερίτη της ΛΑΡΚΟ υπολογίστηκαν για διάφορα ανοίγματα πλέγματος κοσκίνου (συγκεκριμένα 10mm, 15mm, 20mm) οι δυναμικότητες των διαφόρων θραυστήρων και οι αντίστοιχες επιφάνειες κοσκίνισης για τροφοδοσία 100t/h. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν μπορούν εύκολα να αναχθούν στις απαιτήσεις δυναμικότητας του κυκλώματος θραύσης-ταξινόμησης, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα παραγωγική δυναμικότητα σε Fe-Ni (t/year) του μεταλλουργικού εργοστασίου.