Οι παιγνιώδεις τακτικές ως τρόπος μετασχηματισμού της σχολικής καθημερινότητας - Αλεξίου, Μαριαλένα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η δύναμη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού διαφαίνεται από τον χειρισμό των τυπολογιών και των χωρικών σχέσεων, άλλοτε με ρητούς σκοπούς και άλλοτε με άρρητους. Ως μηχανισμός σχηματισμού της συμπεριφοράς, αναπαράγει ή δημιουργεί χωρικά μοτίβα που διαχειρίζονται το σώμα, δημιουργώντας ένα φυσικοποιημένο χωρικό πλαίσιο. Ως πλαίσιο φέρει συμπεριφορικές νόρμες και ιδεολογικές αρχές που ακολουθούνται από τα υποκείμενα, νομιμοποιώντας την ισχύ τους. Οι δράσεις των υποκειμένων περιορίζονται, ενώ δύσκολη καθίσταται η ξεδίπλωση της δυναμικότητας τους, κυρίως στην παιδική ηλικία που χαρακτηρίζεται από αυθορμητισμό και πειραματισμό. Όμως η αρχιτεκτονική τυπολογία/μορφολογία υπάρχει εκεί με τα υλικά στοιχεία που την πλαισιώνουν, και τα υποκείμενα μπορούν να χειριστούν την υλικότητα και τη διαθεσιμότητα αυτών, μετατρέποντας τον εαυτό από συμμετέχοντα σε δρων υποκείμενο. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η ανίχνευση αυτή του ενεργόντος παιδιού μέσα στη χωρική συνθήκη της σχολικής καθημερινότητας. Αναζητάται η ρωγμή που συντελείται μέσω των παιγνιωδών σωματικών πρακτικών- εκμεταλλεύομενο τις διαθέσιμες πηγές- στον περιορισμό που επιβάλλεται τόσο χωρικά όσο και χρονικά από τον τόσο ισχυρό μηχανισμό της εκπαίδευσης.