Ανάπτυξη λογισμικού ελέγχου της συνέπειας της διανυσματικής εθελοντικής γεωγραφικής πληροφορίας - Ζαχαροπούλου, Δήμητρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Χαρτογραφίας, 2018)
Στη σημερινή εποχή παρατηρείται μία ραγδαία εξέλιξη της Εθελοντικής Γεωγραφικής Πληροφορίας (Volunteered Geographic Information) η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως πηγή δεδομένων σε διάφορους τομείς και υπηρεσίες όπως η παρακολούθηση περιβαλλοντικών φαινομένων, η διαχείριση καταστροφών και κρίσεων, η ανάλυση της ανθρώπινης δραστηριότητας, η χαρτογράφηση περιοχών κ.ά. Στον τομέα της Χαρτογραφίας η συμβολή της εθελοντικής πληροφορίας είναι μεγάλη, καθώς προσφέρει μία πληθώρα ευέλικτων δεδομένων χωρίς κόστος κάνοντας πιο εύκολη τη δημιουργία νέων χαρτών και τη βελτίωση παλαιότερων. Οι Εθνικοί Χαρτογραφικοί Οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσης τις εθελοντικές γεωγραφικές πληροφορίες για τη συνεχή ενημέρωση των δεδομένων τους. Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει, η ετερογένεια που τη διακρίνει σε συνδυασμό με τις διαφορετικές τεχνολογίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή της έχει οδηγήσει πολλούς μελετητές στην ανάπτυξη κατάλληλων μεθόδων για την εκτίμηση της ποιότητας της. Η εργασία εστιάζει στην αξιολόγηση της λογικής συνέπειας και της πληρότητας της εθελοντικής γεωγραφικής πληροφορίας με τη χρήση δεικτών που αξιοποιούν μόνο τα εθελοντικά δεδομένα και όχι δεδομένα από επίσημους φορείς, Η εκτίμηση της συνέπειας και της πληρότητας βασίζεται στις τοπολογικές και τοπο – εννοιολογικές σχέσεις που πρέπει να ικανοποιούν τα γεωγραφικά στοιχεία που καταγράφονται, αξιοποιώντας παράλληλα την πληροφορία της θέσης τους και των περιγραφικών ιδιοτήτων τους. Για την επίτευξη της εκτίμησης της ποιότητας των εθελοντικών γεωγραφικών δεδομένων αναπτύχθηκε ένα εργαλείο αξιολόγησης της συνέπειας και της πληρότητά της στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών ArcGIS χρησιμοποιώντας εθελοντικά δεδομένα από το πιο γνωστό συμμετοχικό έργο, το OpenStreetMap. Το εργαλείο αφορά τις εξής χωρικές οντότητες: σημεία ενδιαφέροντος, κτήρια, χρήσεις γης, πολύγωνα φύσης, οδικό δίκτυο, σιδηροδρομικό δίκτυο και υδρολογικό δίκτυο. Το εργαλείο αξιολογεί την ποιότητα των εθελοντικών δεδομένων παραθέτοντας τα αποτελέσματα της εκτίμησης σε οπτική και σε ποσοτική μορφή.