Use of dynamic substructuring in seismic behavior of structures - Παναγοπούλου, Όλγα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2018)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας διαφόρων διαδικασιών συμπύκνωσης κόμβων και βαθμών ελευθερίας, στη μέθοδο των υποφορέων, στη δυναμική και σεισμική απόκριση των κατασκευών με τη χρήση του προγράμματος Abaqus. Μελετήθηκαν, μέσω υποφορέων, οι μέθοδοι Gyuan Reduction και Component Mode Synthesis, σε κατασκευές διαφόρων υλικών σε 2D ή 3D σχεδιασμό και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά των κλασσικών διαδικασιών δυναμικής ανάλυσης. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε πενταώροφο μεταλλικό πλαίσιο σε 2D και 3D σχεδιασμό σε δυναμική ανάλυση συχνοτήτων, διώροφο κτήριο από οπλισμένο σκυρόδεμα σε δυναμική ανάλυση συχνοτήτων και τριαξονικό σεισμό και υπόγεια σήραγγα διέλευσης ηλεκτρικής αμαξοστοιχίας σε δυναμική ανάλυση συχνοτήτων και κρουστικό φορτίο, με τουλάχιστον 4 διαφορετικές δοκιμές- ανά περίπτωση- συμπύκνωσης δευτερευόντων βαθμών ελευθερίας. Τα αποτελέσματα που εξάχθηκαν, συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα των ολικών μοντέλων και ελέγχθηκε η ακρίβεια των μεθόδων μέσω του υπολογιστικού σφάλματος NRFD(normalized relative frequency difference). Το συμπέρασμα που εξάγεται από την συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι, η μέθοδος των υποφορέων, κάτω από κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να είναι αποτελεσματική σε προβλήματα δυναμικής ανάλυσης. Παρόλα αυτά , δεδομένης της πολυπλοκότητας των κατασκευών και της ιδιάζουσας φύσης των δυναμικών τους χαρακτηριστικών, είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια αυτών των μεθόδων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την μοντελοποίηση τους. Στο μέλλον, ενδεχόμενες επόμενες μελέτες των συνθηκών αυτών των μελετών ίσως καταφέρουν να τους ορίσουν μερικά πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.