Μη παραμετρικές μέθοδιο και εφαρμογές με χρήση του στατιστικού πακέτου της R - Κωνσταντίνου, Αθηνά (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται πέντε από τους δημοφιλέστερους ελέγχους υποθέσεων που βασίζονται στους βαθμούς και όχι στις τιμές των παρατηρήσεων. Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει το θεωρητικό υπόβαθρο της μεθόδου ενώ στο τέλος αναφέρεται η εντολή στο στατιστικό πακέτο της R που πραγματοποιεί τον έλεγχο για εμάς γρήγορα και βοηθάει να γλυτώσουμε πολύτιμο χρόνο. Αναλυτικότερα, το Κεφάλαιο 1 είναι μια εισαγωγή στους μη παραμετρικούς ελέγχους. Στο Κεφάλαιο 2 παρουσιάζεται ο έλεγχος των Wilcoxon-Mann-Whitney που αφορά στη σύγκριση δύο θεραπειών που εφαρμόζονται σε ανεξάρτητα δείγματα. Στην συνέχεια, στο Κεφάλαιο 3, αναφέρεται ο έλεγχος προσημασμένων τάξεων μεγέθους του Wilcoxon ο οποίος συγκρίνει επίσης δύο θεραπείες, μόνο που αυτή τη φορά το δείγμα αποτελείται από ζεύγη παρατηρήσεων. Στο Κεφάλαιο 4 έχουμε τον έλεγχο των Kruskal – Wallis για την σύγκριση περισσότερων από δύο θεραπειών που είναι στην ουσία μια γενίκευση του ελέγχου που είδαμε στο Κεφάλαιο 2. Στο τελευταίο κεφάλαιο της διπλωματικής, το Κεφάλαιο 5, έχουμε τον έλεγχο του Friedman για την σύγκριση περισσότερων από δύο θεραπειών αλλά όταν έχουμε ομαδοποιημένες παρατηρήσεις. Παρουσιάζεται επίσης μια ειδική περίπτωση του ελέγχου που είναι ο έλεγχος του McNemar.