Πειραματική διερεύνηση επίδρασης γεωμετρίας εξώστη στα θερμικά και ροϊκά χαρακτηριστικά φωτιάς εξερχόμενης από άνοιγμα - Κόντης, Χρίστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ετερογενών Μειγμάτων και Συστημάτων Καύσης, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η επίδραση της γεωμετρίας εξώστη στα θερμικά και ροϊκά χαρακτηριστικά φωτιάς εξερχόμενης από άνοιγμα. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν πειράματα διαφορετικών συνθηκών και δεδομένων κάθε φορά. Για την πραγματοποίησή τους, έγινε χρήση πειραματικής διάταξης διαμερίσματος-πρόσοψης, μικρής κλίμακας σύμφωνα με το πρότυπο ISO9705, κλίμακας ¼, το οποίο είχε κατασκευαστεί στο Εργαστήριο Ετερογενών Μειγμάτων και Συστημάτων Καύσης. Χρησιμοποιήθηκαν μετρητικά όργανα, κατάλληλα τοποθετημένα σε διάφορες θέσεις, (θερμοστοιχεία, δικατευθυντικοί μετρητές ταχύτητας, σωλήνες pitot-static, μετρητές ροής θερμότητας, ψηφιακά παροχόμετρα, αναλυτής καυσαερίων και μετρητής παροχής καυσαερίων), τα οποία συνδέθηκαν με κατάλληλο τρόπο με Η/Υ για την καταγραφή και μετέπειτα αξιολόγηση των πειραματικών τιμών. Συνολικά τοποθετήθηκαν 109 θερμοστοιχεία, 4 δικατευθυντικοί μετρητές ταχύτητας, 2 σωλήνες pitot-static, 3 μετρητές ροής θερμότητας, 2 ψηφιακά παροχόμετρα, ένας αναλυτής καυσαερίων και ένας μετρητής παροχής καυσαερίων. Μελετήθηκαν τρία διαφορετικά επίπεδα ισχύος (90 kW, 120 kW και 144 kW) , τέσσερα διαφορετικά βάθη εξώστη (100 mm, 200 mm, 300 mm and 400 mm) και δύο διαφορετικά ύψη εξώστη (500 mm και 600 mm) προκειμένου να μελετηθεί πώς ο κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες επηρεάζει τελικά τα χαρακτηριστικά της φλόγας. Στη συνέχεια, με τη χρήση ψηφιακών καμερών ελήφθησαν video κάθε μία δοκιμή φωτιάς, από τα οποία απομονώθηκαν τα διαστήματα μονίμων συνθηκών (steady state). Μέσω κατάλληλης ανάλυσης, επεξεργασίας εικόνας και χρήσης λογισμικού (image processing), απεικονίστηκαν οι ισοπιθανοτικές καμπύλες της φωτιάς. Τελικά, με τη βοήθεια των καμπυλών αυτών υπολογίστηκαν το ύψος, η προέκταση και το πλάτος της φλόγας. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 18 πειραματικές δοκιμές και οι πειραματικές τιμές που προέκυψαν συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες σχέσεις του Ευρωκώδικα.