Παραμετρική μελέτη και σχεδίαση επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου - Λουριδά, Δήμητρα Ιωάννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια της πενταετούς μου φοίτησης στην σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αφορά στην παραμετρική σχεδίαση και μελέτη επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου (RoPax: Roll On/Roll Off Passenger Ship) και εκπονήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2017- 2018. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η πλήρης παραμετρική σχεδίαση ενός Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος HOLISHIP, και η αυτόματη εκπόνηση σειράς υπολογισμών για τον έλεγχο και αξιολόγηση της εκάστοτε σχεδίασης. Πιο συγκεκριμένα, μετά τον καθορισμό των βασικών μεγεθών του πλοίου, και την συνεπακόλουθη μορφοποίηση των γραμμών της γάστρας, ακολουθεί η διαμερισματοποίηση μέχρι και το ανώτερο κατάστρωμα οχημάτων, ο υπολογισμός της μεταφορικής ικανότητας του πλοίου, τα υδροστατικά μεγέθη, οι καταστάσεις φόρτωσης, η άθικτη ευστάθειά του και η ευστάθεια μετά από βλάβη, τόσο σύμφωνα με το πιθανοθεωρητικό μοντέλο, όπως προδιαγράφεται από τους κανονισμούς της SOLAS 2020, όσο και με τους επιπρόσθετους ντετερμινιστικούς κανονισμούς 8.1 και 8.2/3 που αναλύονται στο κεφάλαιο ΙΙ-1 της SOLAS και της Συνθήκης της Στοκχόλμης (Stockholm Agreement). Επιπρόσθετα, αφού προηγηθεί η προεκτίμηση ισχύος για κάθε εναλλακτικό σχεδιαστικό σενάριο, υπολογίζεται ο Επιτευχθείς Δείκτης Ενεργειακής Αποδοτικότητας (EEDI) και η απόκλισή του σε σχέση με τον Απαιτούμενο Δείκτη Ενεργειακής Αποδοτικότητας όπως αυτός ορίζεται από τους κανονισμούς του I.M.O. Εν συνεχεία, παρατίθεται ένα κεφάλαιο σχετικό με την διερεύνηση της επίδρασης της αλλαγής βασικών μεγεθών του πλοίου (D,B) επί της ευστάθειας. Στο τελικό στάδιο γίνεται βελτιστοποίηση ως προς επιλεγμένα κριτήρια βελτιστοποίησης για ένα μεγάλο εύρος αλλαγών των κυρίων διαστάσεων του πλοίου (L,B,T). Η υλοποίηση της παραμετρικής σχεδίασης και η ανάπτυξη του λογισμικού για τον έλεγχο και αξιολόγηση κάθε πλοίου καθώς επίσης η βελτιστοποίηση της σχεδίασης έγινε με την χρήση του προγράμματος NAPA στο οποίο γράφτηκαν σχετικοί κώδικες (macros).