Διερεύνηση της επιρροής λικνιζόμενων προκατασκευασμένων τοιχίων στην σεισμική απόκριση πολυώροφου πλαισίου από οπλισμένο σκυρόδεμα σε σεισμικές διεγέρσεις - Σάββα, Ηρόδοτος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2018)
Η χρήση λικνιζόμενων μελών, έναντι των συμβατικών, για το σχεδιασμό αντισεισμικών κατασκευών έχει παρατηρηθεί να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τέτοια μέλη πλεονεκτούν σε σχέση με τα συμβατικά επειδή έχουν τη δυνατότητα σε ένα σεισμό να παραμορφωθούν αποκολλώντας από τη βάση τους, και μετά το πέρας του σεισμού να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση με ελάχιστες ζημιές, οδηγώντας σε αυξημένη ασφάλεια την κατασκευή και μειωμένο κόστος επιδιόρθωσης προς αποκατάσταση της μετασεισμικής ζημιάς. Η έρευνα για τα λικνιζόμενα μέλη (rocking elements) έχει προχωρήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας αρκετά πειραματικά αποτελέσματα και κανονισμούς για το σχεδιασμό των μελών αυτών. Παρόλ’ αυτά υστερεί ακόμη στην πρόβλεψη λικνιζόμενων μελών που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής περιορισμό ( πρόσθετα στοιχεία, προεντεταμένους τένοντες, περιβάλλοντα πλαίσια κλπ), αφού η απόκρισή τους διαφέρει αρκετά σε σχέση με την απόκριση των ελεύθερων λικνιζόμενων μελών. Η συγκεκριμένη μεταβολή στην απόκριση απορρέει από την μεταβολή της λικνιστικής συμπεριφοράς τους υπό την ανάπτυξη κατακόρυφων δυνάμεων στις διάφορες αυτές περιπτώσεις. Η επίδραση των δυνάμεων αυτών προκαλούσε παραμόρφωση στη βάση του σώματος, η οποία δεν μπορούσε να θεωρηθεί απαραμόρφωτη, αλλά έπρεπε η παραμορφωσιμότητα αυτή να λαμβανόταν υπόψη για την εξαγωγή ορθότερων συμπερασμάτων ως προς την λικνιστική συμπεριφορά. Μέχρι τώρα η παραμοφωσιμότητα της βάσης των λικνιζόμενων μελών αγνοούταν. Η νέα αντιμετώπιση που προτείνεται από τον διδακτορικό φοιτητή Βαγγέλη Αυγενάκη λαμβάνει υπόψη πέραν της παραμορφωσιμότητας καθ’ ύψος του μέλους και την παραμόρφωση της βάσης καθώς λικνίζεται, καθιστώντας έτσι δυνατή την περαιτέρω αριθμητική μελέτη των περιορισμένων λικνιζόμενων μελών σε πλαίσια που αποτελεί σκοπό της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Συγκεκριμένα στην παρούσα εργασία θα ελεγχθεί κατά πόσο η πρόσθεση λικνιζόμενων τοιχίων στην κατασκευή επηρεάζει την σεισμική της απόκριση. Η διερεύνηση γίνεται σε τριόροφο πλαίσιο τριών ανοιγμάτων, το οποίο ενισχύεται με λικνιζόμενο τοιχίο στο μεσαίο άνοιγμα. Πραγματοποιήθηκαν ανελαστικές αναλύσεις και πιο συγκεκριμένα μη γραμμική στατική ανάλυση (pushover) καθώς επίσης και ανελαστική δυναμική ανάλυση χρονοιστορίας σεισμών.