Ανάλυση κύκλου ζωής καινοτόμου συστήματος ηλιακής ψύξης με προσρόφηση - Κάλλης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η Ανάλυση Κύκλου Ζωής ενός συστήματος ψύξης με προσρόφηση τροφοδοτούμενο από ηλιακούς συλλέκτες κενού. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με χρήση του λογισμικού SimaPro περιελάμβανε την κατά το δυνατόν αναλυτική καταγραφή των πρώτων υλών, των διαδικασιών επεξεργασίας αυτών, των μεταφορών, των καταναλώσεων (πρώτων υλών και ενέργειας) και των διεργασιών που συνδέονται με τη διαχείριση των αποβλήτων στο τέλος ζωής του συστήματος, με σκοπό την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού σε σύγκριση με μία συμβατική αντλία θερμότητας για την πόλη της Αθήνας. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της μεθόδου ReCiPe 2016. Παρατηρήθηκε ότι το σύστημα υπερτερεί σε δείκτες όπως αυτός της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της εξάντλησης του όζοντος αλλά υστερεί σε άλλους όπως σχετικά με την οικοτοξικότητα των οικοσυστημάτων και την εξάντληση των πόρων μεταλλευμάτων. Στα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης προέκυψε η σημαντική αρνητική συνεισφορά της εκτεταμένης χρήσης χαλκού στο εν γένει σύστημα. Επιπρόσθετα, το σύστημα αξιολογήθηκε και για μια σειρά από μελέτες περιπτώσεων. Αρχικά μελετήθηκε η επίδραση στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της διάταξης που έχει η αλλαγή των διεργασιών που σχετίζονται με το τέλος ζωής της διάταξης. Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν τόσο σε επίπεδο “midpoint” όσο και σε “endpoint” ήταν μικρότερες του 5%. Επιπλέον, μελετήθηκε το σενάριο εγκατάστασης του συστήματος σε τέσσερις πόλεις της νότιας Ευρώπης (Λάρνακα, Νάπολη, Μαδρίτη και Λισαβόνα). Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η περίπτωση της Λάρνακας εμφάνιζε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό όφελος. Τέλος, εξετάστηκε το σενάριο μεταβολής της επιφάνειας του ηλιακού πεδίου. Ενδεικτικά, για την υπερθέρμανση του πλανήτη παρατηρήθηκε μειωμένη περιβαλλοντική επίπτωση κατά 51%, 45% και 27% ως προς τη συμβατική αντλία θερμότητας για επιφάνεια συλλεκτών ίση με 40 30 και 15 m2 αντίστοιχα.