Διερεύνηση φυσικών κριτηρίων της θερμικής άνεσης σε σχολικές αίθουσες - Δέσκος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2018)
Πειράματα της αντίληψης του περιβάλλοντος της θερμικής άνεσης καθώς και μετρήσεις με κατάλληλα όργανα φυσικών παραμέτρων έλαβαν χώρα σε σχολικές αίθουσες της Αθήνας, στο 4Ο ΓΕΛ Ηλιούπολης σε τρεις διαφορετικές ημέρες. Εκεί μαθητές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σημειώνοντας επάνω σε διπολικές κλίμακες αξιολόγησης την αντίληψή τους για το θερμικό περιβάλλον της αίθουσας που βρίσκονταν την στιγμή του πειράματος, ενώ παράλληλα καταγράφονταν οι τιμές φυσικών παραμέτρων από τους παρόντες φοιτητές μέσω των οργάνων που διέθεταν. Έχοντας ως δεδομένα τα αποτελέσματα του πειράματος της αντίληψης για τις δύο ημέρες που παρουσιάστηκαν και ερμηνεύτηκαν επαρκώς στην διατριβή του προηγούμενου ερευνητή Ρωμανού Ρούτση [1], επαναλάβαμε το πείραμα για 3η μέρα έτσι ώστε, έχοντας μεγαλύτερο δείγμα, να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα. Από την πλευρά της θερμικής αντίληψης λοιπόν, τα δεδομένα και των τριών ημερών επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν με τη μέθοδο της «ανάλυσης κατά παράγοντες», η οποία παρήγαγε τρεις ανεξάρτητους παράγοντες, ακολουθώντας ακριβώς τα ίδια βήματα υπολογισμού με τον προηγούμενο ερευνητή. Έπειτα, εκλέξαμε βάσει κριτηρίων , τις πλέον αντιπροσωπευτικές αλλά και εν χρήσει διεθνώς, φυσικές παραμέτρους της θερμικής άνεσης. Αυτές που τελικά επιλέχθηκαν, αναλύθηκαν καταλλήλως και έτσι έγινε εφικτό να πραγματοποιηθεί συσχέτιση των τριών παραγόντων τις θερμικής αντίληψης με τις φυσικές παραμέτρους , μέσω κατάλληλων εργαλείων της στατιστικής.