Μελέτη σκοπιμότητας για την αγορά και λειτουργία πλοίου ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου μεταξύ Πειραιά και Ρόδου - Νικολακάκης, Στυλιανός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2018)
Οι επερχόμενοι κανονισμοί για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας έχουν οδηγήσει τους πλοιοκτήτες να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και/ή νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, η επιβολή των νέων κανονισμών της MARPOL, ANNEX VI επιβάλλει την μείωση των εκπομπών σε συγκεκριμένες περιοχές λειτουργίας (SECA areas) με απώτερο στόχο την εξάλειψη των αέριων ρύπων οι οποίοι προκαλούν μόλυνση στο περιβάλλον αλλά και έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Η χρήση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο αποτελεί μια αρκετά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, καθώς αποτελεί μια καθαρή πηγή ενέργειας σε σχετικά χαμηλή τιμή με υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Ωστόσο, για να υπάρξει ευρεία υιοθέτηση του LNG ως ναυτιλιακό καύσιμο θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα σύνολο υποδομών και μια αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού. Οι δύο αυτές βασικές παράμετροι βρίσκονται σήμερα σε πρώιμό στάδιο στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης. Στην Ευρώπη, τερματικοί σταθμοί LNG, μεγάλης κλίμακας, λειτουργούν σε χώρες όπως σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Νορβηγία, Σουηδία και μάλιστα σε αστικές περιοχές (όπως στη Βαρκελώνη). Μικρότερες εγκαταστάσεις λειτουργούν ή είναι ήδη υπό ανάπτυξη σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, τα οποία γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη υποδομές για εφοδιασμό των πλοίων με LNG. Η 1η εγκατάσταση αποθήκευσης LNG είναι η Ρεβυθούσα, η οποία όμως μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία χωρητικότητας 20.000 κυβικών μέτρων και άνω και όχι τα μικρότερα ‘‘bunkering vessels’’ που είναι χωρητικότητας 1.000 έως 20.000 κυβικών μέτρων. Σε επόμενο στάδιο κεντρικά λιμάνια (όπως του Πειραιά), λόγω ζήτησης καυσίμου LNG ενδέχεται να προχωρήσουν σε επενδύσεις για εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού LNG. Στην παρούσα μελέτη θα πραγματοποιηθεί μία εκτίμηση της ζήτησης του LNG σαν καύσιμο πλοίων στα λιμάνια της Ρόδου και του Πειραιά και θα εξεταστεί η οικονομική εφικτότητα αγοράς και λειτουργίας ενός πλοίου ανεφοδιασμού LNG, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτούμενες ποσότητες καυσίμου για επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια της Ρόδου και του Πειραιά.