Σεισμική αποτίμηση και ενίσχυση υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα - Ζήση, Αγλαΐα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η σεισμική επάρκεια ενός κτιρίου κατοικίας από οπλισμένο σκυρόδεμα και διερευνάται η ανάγκη για ενίσχυση του. Η υφιστάμενη κατασκευή είναι μία διώροφη κατοικία με υπόγειο στην περιοχή του Διονύσου Αττικής, η οποία μελετήθηκε και κατασκευάστηκε το 1985. Για την προσομοίωση του φορέα χρησιμοποιείται το λογισμικό SAP2000 v20.0.0. ενώ οι αναλύσεις πραγματοποιούνται με βάση τους σύγχρονους κανονισμούς (Ευρωκώδικες και ΚΑΝ.ΕΠΕ.). Αρχικά περιγράφονται οι μηχανικές παράμετροι των υλικών της κατασκευής καθώς και οι δράσεις που εφαρμόζονται στον φορέα. Εισάγονται οι διατομές των φερόντων στοιχειών και κατασκευάζονται τα τελικά προσομοιώματα με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι αναλύσεις. Δημιουργούνται δύο προσομοιώματα της κατασκευής, ένα που συμπεριλαμβάνει το υπόγειο και ένα χωρίς αυτό. Η ανάλυση της κατασκευής πριν και μετά την ενίσχυση γίνεται χωρίς το υπόγειο, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται συνοπτικά και η συμπεριφορά της κατασκευής συμπεριλαμβανομένου του υπογείου. Κατόπιν, εκτελείται μία προκαταρκτική ελαστική ανάλυση από την οποία προκύπτουν οι ιδιοπερίοδοι και ιδιομορφές του φορέα. Παράλληλα, παρέχεται μία πρώτη εικόνα για την συμπεριφορά της κατασκευής, υπολογίζονται οι δείκτες ανεπάρκειας των δομικών μελών και γίνονται οι έλεγχοι σχετικής παραμόρφωσης των ορόφων. Στη συνέχεια, το κτίριο αναλύεται με την ανελαστική στατική ανάλυση (Pushover) ,υπό τα σεισμικά φορτία για τα οποία έχει σχεδιασθεί ,όπου διαπιστώνεται η επάρκεια του. Έτσι, προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η συμπεριφορά του φορέα επαναλαμβάνεται η ανάλυση Pushover, για μεγαλύτερη εδαφική επιτάχυνση, με αποτέλεσμα τα υποστυλώματα του υπογείου να εμφανίζουν ανεπάρκειες και να απαιτούν ενίσχυση. Για την ενίσχυση των υποστυλωμάτων, μέσω αύξησης της τοπικής τους πλαστιμότητας, επελέγη η περίσφιξη των κόμβων τους με υφάσματα ινοπλισμένων πολυμερών με ίνες άνθρακα (CFRP). Οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται για τον ενισχυμένο φορέα και διαπιστώνεται πως η πλαστιμότητα της κατασκευή αυξήθηκε τόσο ώστε να ικανοποιείται ο στόχος της ενίσχυσης. Τέλος, εξετάζεται η συμπεριφορά της κατασκευής εάν συμπεριληφθεί στις αναλύσεις και το υπόγειο. Παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για ελαστική και ανελαστική ανάλυση, ενώ παράλληλα συγκρίνονται με αυτά του προσομοιώματος χωρίς το υπόγειο.