Αξιολόγηση περιβαλλοντικής αποδοτικότητας των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων - Μπινιάρη, Αναστασία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Οι αερομεταφορές αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βιομηχανίες, ενώ και στον ελληνικό χώρο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνία. Λόγω της αυξανόμενης κίνησης, τα τελευταία χρόνια, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αερομεταφορών κατέχουν υψηλή θέση στην «ατζέντα» των ληπτών απόφασης (κυβερνήσεις, φορείς χάραξης πολιτικών κτλ). Στην παρούσα εργασία μελετάται η περιβαλλοντική αποδοτικότητα των ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε η μη παραμετρική μέθοδος της Περιβάλλουσας Ανάλυσης Δεδομένων (Data Envelopment Analysis- DEA), η οποία αξιολογεί την αποδοτικότητα ενός συνόλου μονάδων απόφασης (αεροδρόμια), οι οποίες λειτουργούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο και καταναλώνουν τις ίδιες πολλαπλές εισροές ενώ παράγουν τις ίδιες πολλαπλές εκροές. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας, ως εισροές χρησιμοποιήθηκαν η επιφάνεια των κτιρίων επιβατών καθώς και η επιφάνεια των διαδρόμων των αεροδρομίων. Για τη διαμόρφωση των εκροών, εκτός των επιθυμητών μεταβλητών που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως το συνολικό αριθμό των επιβατών και τον αριθμό των πτήσεων του αεροδρομίου, στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε η ποσότητα των εκπομπών αερίων ρύπων κατά τον κύκλο απογείωσης-προσγείωσης (ανεπιθύμητη εκροή). Το μεθοδολογικό πλαίσιο καθώς και τα αποτελέσματα της εργασίας μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τους λήπτες απόφασης των αεροδρομίων κατά την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των αεροδρομίων.