Καινοτόμες υπηρεσίες με χρήση θαλάσσιων δεδομένων μεγάλης κλίμακας - Δημητρόπουλος, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Κατεξοχήν η θάλασσα ήταν για τον άνθρωπο ένα σημαντικό πεδίο δράσης, με πλήθος διαφορετικών δραστηριοτήτων να πραγματοποιούνται σε αυτήν. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει παραγωγή μεγάλου όγκου δεδομένων δημιουργώντας την πρόκληση τα δεδομένα αυτά να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν με σκοπό να παραχθεί νέα γνώση και να δημιουργηθούν καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες θα προσφέρουν αξία στους διαφορετικούς εμπλεκόμενους με τη θάλασσα και τη ναυτιλία φορείς. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια γενική περιγραφή των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας στους τομείς που σχετίζονται με τη θάλασσα. Ειδικότερα, στο κομμάτι της εμπορικής ναυτιλίας περιγράφονται οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να αξιοποιηθεί το συνεχώς αυξανόμενο πλήθος δεδομένων που δημιουργείται. Κατόπιν περιγράφονται και αναλύονται υπάρχουσες υπηρεσίες και εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας. Έπειτα της χαρτογράφησης του πεδίου, προτείνεται μια καινοτόμος υπηρεσία που χρησιμοποιεί τα δεδομένα μεγάλης κλίμακας αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα τους για την εμπορική ναυτιλία. Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί διάφορα σύνολα δεδομένων ώστε να σχεδιασθούν θαλάσσιες διαδρομές και να βελτιστοποιηθούν με χρήση προγραμματιστικών εργαλείων. Επιπλέον γίνεται εκτενής αναφορά στο υπάρχον τεχνολογικό πλαίσιο και τις δυνατότητες που προσφέρει στην ανάπτυξη της προτεινόμενης υπηρεσίας. Για την υλοποίηση της υπηρεσίας δημιουργήθηκε ένα μοντέλο πρόβλεψης κατανάλωσης καυσίμων χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους. Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, τις ζωντανές καιρικές προβλέψεις και γεωγραφικά δεδομένα διαδρομών ελέγχθηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής, δηλαδή ο χρόνος ταξιδιού, η κατανάλωση καυσίμου και ο ρυθμός κατανάλωσης. Στη συνέχεια υλοποιήθηκε βελτιστοποίηση των εξεταζόμενων διαδρομών, με τη γλώσσα προγραμματισμού Python, χρησιμοποιώντας ως κριτήρια, αυτά της ελάχιστης κατανάλωσης και του ελάχιστου ρυθμού κατανάλωσης καυσίμου. Τα αποτελέσματα της υπηρεσίας βοηθούν ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη λειτουργία του πλοίου αποδοτικά και γρήγορα. Τέλος εξετάζονται και προτείνονται βελτιώσεις για την υπηρεσία που αναπτύχθηκε καθώς και προτάσεις ως προς το τεχνολογικό πλαίσιο