Νέος Κρατικός Αερολιμένας Πάρου - Κρανιώτη, Αρετή (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Κύριο θέμα της παρούσας διπλωματικής ήταν ο σχεδιασμός του νέου αεροσταθμού της Πάρου. Βασικό κομμάτι της εργασίας αποτέλεσε η πρόβλεψη της επιβατικής κίνησης για το έτος 2037. Μέσα από την ανάλυση της επιβατικής κίνησης της Πάρου τα τελευταία χρόνια, τη μέθοδο της παλινδρόμησης αλλά και μέσω της μελέτης της μεταβολής της κίνησης άλλων αεροδρομίων των Κυκλάδων, ήταν εφικτό να προσδιοριστεί η ετήσια κίνηση για το έτος στόχος . Με δεδομένη λοιπόν την επιβατική κίνηση και ακολουθώντας τις απαραίτητες προδιαγραφές από τους ΥΠΑ, ICAO, IATA καταρτίσαμε το κτιριολογικό πρόγραμμα του αεροσταθμού. Ο αεροσταθμός αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Το ένα από αυτά στεγάζει τους απαραίτητους χώρους γραφείων ενώ τα άλλα δύο επίπεδα στεγάζουν τις υπηρεσίες των αναχωρήσεων και αφίξεων. Το κτίριο έχει μεταλλικό φέροντα οργανισμό με δικτυωματικούς φορείς και μεταλλικό στέγαστρο. Οι εντάσεις του στεγάστρου προς τον αέρα καθώς και οι απολήξεις του στο έδαφος ανταποκρίνονται στις κινήσεις των επιβατών και βοηθούν στην ένταξη του κτιρίου στο τοπίο. Εκτός από το κεντρικό κτίριο του αεροσταθμού μελετήθηκαν και οι θέσεις των βοηθητικών κτιρίων του αεροδρομίου, καθώς και οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και η ροή της κυκλοφορίας σε αυτούς.