Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου με χρήσηγ γεωθερμικής ενέργειας - Κατερίνης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας Μεταπτυχιακής Εργασίας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του 4ου Γυμνασίου και Λυκείου Ηλιούπολης στο νομό Αττικής, μέσω τη αξιοποίησης της αβαθούς γεωθερμίας με σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας. Στο πρώτο στάδιο της εργασίας πραγματοποιείται αναλυτική περιγραφή των καταναλώσεων στον κτιριακό τομέα, αναφορά στη σχετική νομοθεσία και ταυτόχρονα παρουσίαση της αναγκαιότητας για εξοικονόμηση ενέργειας την τρέχουσα περίοδο. Επιπροσθέτως, γίνεται ανάλυση των τρόπων εκμετάλλευσης και αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας, καθώς και οι απαραίτητες εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός και τα προγράμματα λειτουργίας του προτεινόμενου συστήματος. Στη συνέχεια, γίνεται αναγνώριση των χαρακτηριστικών της περιοχής μελέτης και δομική ανάλυση του υπό εξέταση σχολικού κτιρίου. Ακολουθεί η ενεργειακή προσομοίωση του σχολείου με τη χρήση των λογισμικών Sketch Up και Energy Plus, για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό και την εισαγωγή των λοιπών παραμέτρων που σχετίζονται με τις ενεργειακές καταναλώσεις του κτιρίου. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν αναλύονται και επεξεργάζονται προκειμένου να εντοπιστεί η βέλτιστη λύση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος. Τέλος, διεξάγεται μελέτη εγκατάστασης για την αξιοποίηση της γεωθερμίας μέσω γεωθερμικής αντλίας θερμότητας με κατακόρυφο γεωεναλλάκτη κλειστού τύπου κυκλώματος και προσδιορίζεται η ενεργειακή εξοικονόμηση της επέμβασης.