Ανάπτυξη πρότυπης μεθοδολογίας για την αξιολόγηση της συμβολής πολιτικών ενεργειακής εξοικονόμησης στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας - Τσάμπρας, Λυμπέριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency), υπολογίζεται ότι πληθυσμός μεταξύ 1,3 και 2,6 δισ. ανθρώπων στον πλανήτη ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακά ευάλωτων νοικουριών κατοικεί στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και περιοχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελεί πρόβλημα μόνο αυτών των περιοχών. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράδειγμα, διατυπώνεται πως ο αριθμός των ευρωπαίων πολιτών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ενεργειακά φτωχοί κυμαίνεται από 50 έως 125 εκατομμύρια. Η Ελλάδα κατατασσόταν 3η στην «Ευρώπη των 28» στο ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει ανεπάρκεια στο να κρατήσει επαρκώς ζεστή την οικία του για το 2011, με μια τιμή που προσέγγιζε το 50%, ενώ πρόσφατες ερευνητικές εργασίες δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, αγγίζοντας το 70 % με βάση το απαιτούμενο ενεργειακό κόστος. Η ενεργειακή φτώχεια έχει σημαντικές κοινωνικές παρενέργειες, οδηγώντας ένα νοικοκυριό σε περικοπές σε άλλες βασικές ανάγκες (πρόβλημα γνωστό ως «eat or heat») ή/και ωφέλιμες υπηρεσίες/δραστηριότητες (π.χ. ψυχαγωγία) ή χρήση ακατάλληλων μέσων θέρμανσης. Οι συνέπειες τέτοιων καταστάσεων επιφέρουν επιπτώσις είναι τόσο στην υγεία των ίδιων των χρηστών (φυματίωση και άλλες πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές νόσοι κ.ά.) όπως και στο περιβάλλον (αυξημένες εκπομπές CO2 αυξημένες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων, κλπ.).