Διατύπωση πρότασης για την οργάνωση των αεροπορικών μεταφορών στα ελληνικά νησιά - Καρακωνσταντίνου, Καλλιόπη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, πραγματοποιήθηκε εκτενής και συστηματική συλλογή στοιχείων αναφορικά με τις αεροπορικές υποδομές και εξυπηρετήσεις (δρομολόγια αεροπορικών και ναυτιλιακών εταιρειών) και καταχώρηση των στοιχείων αυτών σε βάση δεδομένων. Ακολούθησε η επεξεργασία των στοιχείων με στόχο να δημιουργηθούν εποπτικά γραφήματα που να απεικονίζουν τα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων για κάθε νησί και για κάθε ημέρα και ώρα μιας τυπικής εβδομάδας για τον μήνα Μάρτιο (χειμερινή περίοδος). Η ανάλυση αυτή έδειξε ότι η Κάλυμνος, η Λέρος και Αστυπάλαια είναι τα νησιά με το χαμηλότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης. Αναπτύχθηκαν τρία σενάρια (α) χρονική μετατόπιση υφιστάμενων αεροπορικών δρομολογίων για την επίλυση του οποίου χρησιμοποιήθηκε μοντέλο προσομοίωσης (β) επέκταση της άγονης γραμμής και συνδυασμένη μετακίνηση με πλοίο και αεροσκάφος της άγονης γραμμής και (γ) αναδιοργάνωση του συστήματος επιδοτούμενων γραμμών (κατάργηση συνδέσεων και αντικατάσταση τους με αύξηση συχνότητας πτήσεων άλλων γραμμών). Τα αποτελέσματα της διερεύνησης έδειξαν ότι τα προτεινόμενα μέτρα, οργανωτικού κυρίως χαρακτήρα και μικρού κόστους, μπορούν να βελτιώσουν (κατά περίπτωση) την συχνότητα εξυπηρέτησης, τον χρόνο και το κόστος του ταξιδιού στα νησιά της Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας.