Οι δυνατότητες των ελληνικών λιμένων στο σύστημα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου - Εφραίμ, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2018)
Η Ευρώπη αποτελεί καθαρό εισαγωγέα φυσικού αερίου, το οποίο προμηθεύεται είτε ως ξηρό φυσικό αέριο, είτε ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η εκτιμωμενη αύξηση της ζήτησης στο εγγύς μελλον υποδεικνύει την αναγκη αναπτυξης υποδομων για την διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στους ευρωπαϊκούς λιμένες και για τον λόγο αυτό, νέοι τερματικοί σταθμοί LNG σχεδιάζονται ή βρίσκονται υπό κατασκευή. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμένων στο σύστημα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Διατυπώθηκαν σενάρια μελλοντικής προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου και LNG με έμφαση στον τομέα των μεταφορών (ενεργειακές απαιτήσεις Ι.Χ οχημάτων νέας τεχνολογίας, φορτηγών και πλοίων). Η επίλυση των σεναρίων αυτών έγινε με χρήση γραμμικού προγραμματισμού (μέθοδος ροής ελαχίστου κόστους) σε προγραμματιστικό περιβάλλον AMPL. Τα βασικά συμπέρασματα της διερεύνησης είναι ότι οι νέοι τερματικοί σταθμοί LNG δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους παραδοσιακούς προμηθευτές τους και να ξεπεράσουν περιορισμούς χωρητικότητας από το σύστημα αγωγών φυσικού αερίου. Με την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και την δημιουργία του πλωτού τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα, θα διαθέτει σύντομα μεγαλύτερη δυναμικότητα όσον αφορά στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρωπης και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου που θα διέρχονται από την χώρα αποκτά ισχυρή δυναμική ωστε να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.