Διερεύνηση θεμάτων λειτουργικού κόστους εμπορικών πλοίων μεταφοράς πετρελαίου και χύδην φορτίων - Μπαγιάτης, Αλέξιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Εργαστήριο Σιδηροδρομικής και Μεταφορών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε διερεύνηση των θεμάτων του λειτουργικού κόστους εμπορικών πλοίων μεταφοράς πετρελαίου και χύδην φορτίων. Αναπτύχθηκε ένα μοντέλο υπολογισμού του λειτουργικού κόστους του πλοίου καθώς και μία αυτοματοποιημένη επαναληπτική διαδικασία υπολογισμού των παραμέτρων που επηρεάζουν το κόστος αυτό. Διατυπώθηκαν ιδεατά σενάρια θαλάσσιας μεταφοράς, τα οποία αξιολογήθηκαν με στόχο την εφαρμογή τους σε πραγματικά ταξίδια για την βελτιστοποίηση του συστήματος μεταφοράς. Τα υποθετικά αυτά σενάρια διερεύνησαν τα εξής θέματα: α) εύρεση του βέλτιστου αριθμού δρομολογημένων πλοίων, για σταθερή συχνότητα δρομολογίου, συναρτήσει του μεγέθους της ετησίως διακινούμενης ποσότητας καυσίμου, β) επίπτωση της απόστασης θαλάσσιας μεταφοράς στο κόστος ταξιδιού για το σύνολο των πλοίων, για διάφορους τύπους πλοίων, διατηρώντας την ταχύτητα σε σταθερό μέσο επίπεδο, γ) επίπτωση εναλλακτικών τρόπων οργάνωσης της θαλάσσιας μεταφοράς (απευθείας σύνδεση ή κυκλικό ταξίδι με πολλαπλούς προορισμούς) στο κόστος ταξιδιού. Τα αποτελέσματα της διερεύνησης έδειξαν ότι όταν οι ετήσιες ροές φορτίων είναι μικρές η οργάνωση ενός κυκλικού ταξιδιού που εξυπηρετεί περισσότερους του ενός προορισμούς οδηγεί σε μικρότερο κόστος μεταφοράς (λειτουργικό κόστος και κόστος απόσβεσης κεφαλαίου) με την προϋπόθεση ότι οι θέσεις των λιμένων προορισμού δεν αποκλίνουν σημαντικά από την διαδρομή μεταξύ του λιμένα προέλευσης και του τελευταίου λιμένα προορισμού. Η εφαρμογή της ανωτέρω μεθοδολογίας πραγματοποιήθηκε για μεταφορά καυσίμου από τον λιμένα του Ιράν προς τους λιμένες του Πειραιά, του Πόρτο Φόξι (Ιταλία) και της Καρταγένα (Ισπανία). Αντίστοιχα εξετάστηκε και το κυκλικό ταξίδι μεταφοράς καυσίμου από το Όσλο προς τους ίδιους λιμένες. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά δεδομένα φορτίων και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της θεωρητικής ανάλυσης.