Τεχνικές εκτίμησης ιδιωτικών παραμέτρων σε μη-φιλαληθείς δημοπρασίες - Βελέγκας, Γρηγόριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2018)
Στις δημοπρασίες για λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούνται μη-φιλαληθείς μηχανισμοί, ένα μείζον πρόβλημα για τον δημοπράτη είναι η εκτίμηση της ωφελείας του διαφημιζομένου. Οι κλασσικές προσεγγίσεις σε αυτό το πρόβλημα υποθέτουν ότι οι διαφημιζόμενοι έχουν φτάσει σε μια σταθερή κατάσταση όπου ο καθένας αντιδρά με βέλτιστο τρόπο στις στρατηγικές αποφάσεις των υπολοίπων. Στην παρούσα διπλωματική παρουσιάζουμε μια νέα μέθοδο για την επίλυση αυτού του προβλήματος που προτάθηκε από τους Nekipelov, Syrgkanis και Tardos, η οποία βασίζεται στην ασθενέστερη υπόθεση ότι οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίσες χρησιμοποιούν αλγοριθμικές τεχνικές μάθησης και πετυχαίνουν τον στόχο του no-regret. Στο μοντέλο που χρησιμοποιούν υποθέτουν ότι οι ωφελείες των διαφημιζομένων παραμένουν σταθερές στο πέρασμα του χρόνου. Παρουσίαζουμε μια επέκταση της μεθόδου τους στην οποία οι ωφελείες μεταβάλλονται σχετικά αργά κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Επιπλέον, παρουσιάζουμε ένα τρόπο χρήσης της μεθόδου τους σε περιβάλλοντα δημοπρασιών ενός χρήστη-ενός αντικειμένου όπου η παράμετρος της ωφελείας δεν αλλάζει, ώστε ο δημοπράτης να θέσει κατάλληλα τις “τιμές κράτησης” για να βελτιστοποιήσει το κέρδος του.