Μοντελοποίηση και επίλυση της ροής ισχύος σε σιδηροδρομικό δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος - Μπανός, Βασίλης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μοντελοποίηση και η επίλυση της ροής ισχύος σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος 2x25kV(2x25kV Bi-voltage Railway System) καθώς και ο υπολογισμός της τάσης όλων των ζυγών στο σύστημα αυτό. Κατόπιν, μοντελοποιούνται κυκλωματικά και μαθηματικά όλα τα επιμέρους τμήματα ενός AC σιδηροδρομικού συστήματος όπως ο υποσταθμός που αποτελεί την AC τροφοδοσία του δικτύου, οι γραμμές μεταφοράς, ο αυτομετασχηματιστής, οι γραμμές μεταφοράς και οι ηλεκτρικοί συρμοί. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται η μέθοδος επίλυσης ροής ισχύος, Sequential Linear Power Flow Method, με σκοπό να μελετηθεί η τάση και οι ισχείς στο σύστημα στις διαφορετικές καταστάσεις των τρένων όπως επιτάχυνση ή επιβράδυνση. Η μοντελοποίηση και ο αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος γίνεται σε περιβάλλον Μatlab και Matlab-Simulink. Τέλος εκτίθονται τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, εξάγονται συμπεράσματα για το δίκτυο και τον αλγόριθμο που εκτελέστηκε και παρουσιάζονται ιδέες για μελλοντική μελέτη.